13 C
București
vineri, 5 martie 2021 - 22:23

Celebrul medic timișorean Dorel Săndesc explică „paradoxul estic”

Celebrul medic timișorean care a reșit vindecarea unui număr record de pacienți COVID, Dorel Săndesc, președintele Asociației ATI și membru în comisia COVID-19 din Ministerul Sănătății, consideră că răspândirea coronavirusului în Europa reprezintă un „paradox estic”.

Potrivit acestuia, statele est-europene, printre care şi România, sunt mai puţin pregătite decât vecinii (Franţa, Germania, Marea Britanie, Spania, Italia) să facă faţă medical şi economic unei pandemii. Tocmai din acest motiv, „conştienţi fiind de limitele de răspuns”, țări din Estul Europei au acţionat mai prudent. „Noi din sistem am propus foarte devreme să se instituie aceste măsuri de limitare a contactului social şi se pare că aceste măsuri au contat”, a declarat Dorel Săndesc la Digi24.

Pe de altă parte, statele cu sisteme de sănătate mult mai puternice au fost arogante şi au ignorat pericolul. „Au fost nişte atitudini care s-au dovedit a fi mari gafe, de exemplu premierul britanic, preşedintele SUA, care au vorbit despre forţa sistemului sanitar, dar a fost nevoie în scurt timp de reorientare în direcţia opusă”, a spus medicul.