9.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 2:38
No menu items!

Celebrele drone Bayraktar ajung în Polonia luna viitoare. România, următorul beneficiar

spot_img

Compania turcă Baykar Makina va începe luna viitoare să livreze către Polonia drone de luptă Bayraktar TB2, iar un anunț în acest sens a fost făcut chiar de CEO-ul companiei, Haluk Bayraktar.

Potrivit acestuia, există schimbări în dezvoltarea Bayraktar TB2 pentru Polonia. În consecință, există diferențe la sistemele de date și radiolocație. „În același timp, în cadrul acestui contract, în Polonia vor fi create condiții pentru întreținerea completă a UAV-urilor. Polonia este o piață foarte mare, cu un potențial mare în sectoarele de apărare și aerospațial”, a adăugat Haluk Bayraktar, citat de news.am, despre contractul prin care Varșovia va primi 24 de drone, scrie adevărul.ro.

Polonia investește serios în apărare. Ministrul Apărării, Mariusz Blaszczak, a anunţat, săptămâna trecută, că guvernul de la Varşovia a înaintat o cerere către SUA pentru achiziţia a 96 de elicoptere Apache, şi că Polonia va primi de asemenea tehnologie de transfer.

Potrivit agenţiei poloneze PAP, primele elicoptere vor intra în dotarea unei unităţi echipate cu tancuri de luptă Abrams americane.

Polonia, țară membră UE și NATO, anticipează că ”există un risc grav de război cu Rusia în următorii 3 până la 10 ani”. Viceministrul Apărării, Marcin Ociepa, a transmis că riscul unui conflict cu Moscova în viitorul apropiat justifică investițiile semnificative ale țării în apărare.

România vrea să cumpere celebrele drone Bayraktar TB2

Platformele Bayraktar TB2 sunt în slujba Turciei, Qatarului, Ucrainei și Azerbaidjanului, iar în curând urmează să ajungă și la militarii români după ce autoritățile de la București au anunțat că Forțele Terestre Române vor fi dotate cu 18 drone de luptă de fabricație turcească.

Dronele Bayraktar TB2 s-au dovedit extrem de eficiente în luptă pe frontul din Ucraina. În numai trei zile, între 31 august și 2 septembrie, astfel de drone au făcut Rusiei pagube de aproape 30 de milioane de dolari. 

Aparatele Bayraktar TB2 au o autonomie de 27 de ore, o viteză maximă de 220 de kilometri pe oră şi un plafon de zbor la 5.500 de metri. Bayraktar TB2 pot fi folosite pentru misiuni de supraveghere, pentru dirijarea focului artileriei sau bombardament şi atac la sol. Drona are o lungime de 6,5 metri, o anvergură a aripilor de 12 metri şi poate transporta echipamente sau armament cu o greutate maximă de 150 kg.

                                                                                                                 Adina Silav