19.2 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 7:29
No menu items!

România vrea să cumpere celebrele drone Bayraktar TB2, care i-au îngrozit pe ruși

spot_img

Ministrul Apărării a cerut Parlamentului să aprobe achiziţia a 3 sisteme de aeronave fără echipaj la bord (UAS) Bayraktar TB2, a câte 6 platforme aeriene cu capacităţi de lovire a ţintelor, împreună cu un pachet de suport logistic iniţial şi echipamente specifice de instruire şi antrenament. Valoarea contractului de achiziţie, fără TVA, a fost estimată la 300 de milioane de dolari.

Potrivit MApN, achiziţia pentru care se solicită aprobarea Parlamentului României urmează a fi iniţiată începând cu anul 2022, în funcţie de existenţa posibilităţii de finanţare şi bugetare a acesteia.

Sistemele UAS ce urmează a fi achiziționate vor fi destinate Forțelor Terestre Române.

Fiecare sistem include câte șase platforme aeriene cu capacități de lovire a țintelor (un total de 18 drone). Programul presupune și achiziția unui pachet de suport logistic inițial și a echipamentelor necesare de instruire și antrenament.

„Prin această achiziție se are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, acest demers contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040 care prevede dotarea categoriilor de forțe și comandamentelor Armatei României cu echipamente militare și sisteme de armament care să asigure realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specific secolului XXI, cu mijloace care să asigure supraviețuirea structurilor militare în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere mărită de foc”, a mai transmis MApN.

                                                                                                                  Adina Silav