4.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 19:10
No menu items!

Ce se va întâmpla la funeraliile Reginei Ana. Anunțul Patriarhiei

spot_img

Clerici ortodocși – ierarhi, preoți și diaconi – vor participa la ceremonialul funeraliilor Reginei Ana, la solicitarea Casei Regale și conform protocolului stabilit de aceasta, a transmis vineri Patriarhia Română, într-un comunicat de presă.

Regina Ana, botezată inițial în Biserica Romano-Catolică, s-a cununat cu Regele Mihai într-o biserică ortodoxă din Atena în anul 1948, a botezat și a crescut cele cinci fiice ale sale în credința ortodoxă și a participat la viața liturgică a Bisericii Ortodoxe.

“Conform protocolului stabilit de Casa Regală, vor exista șase momente solemne de rugăciune. Trei dintre acestea vor fi săvârșite de Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, anume la Castelul Peleș (9 august, ora 17.55), în Sala Tronului a Palatului Regal din București (13 august, ora 10.00) și slujba de înmormântare din incinta Necropolei Regale a noii Catedrale Arhiepiscopale de la Curtea de Argeș (13 august, ora 15.00)”, precizează Patriarhia în comunicatul de presă.

Potrivit reprezentanților Patriarhiei Române, “pentru evitarea ceremoniilor interconfesionale confuze și a amestecării tradițiilor liturgice diferite”, în acord cu hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (4726/8-9 iulie 2008) privind prezența clericilor ortodocși la rugăciunea altor confesiuni creștine, s-a hotărât ca fiecare moment solemn de rugăciune să fie săvârșit în mod exclusiv într-o singură tradiție confesională liturgică. “Prin urmare, la momentele de slujbă ortodoxă clericii catolici asistă fără niciun veșmânt liturgic și nu intervin pe durata acesteia. Același principiu este valabil și pentru clericii ortodocși care asistă, dar nu vor purta veșmânt liturgic și nu vor participa activ la momentele de rugăciune catolice“, se explică în comunicat.

Clopotele bisericilor ortodoxe din Sinaia vor vesti timp de trei minute momentul sosirii cortegiului funerar la Castelul Peleș (9 august, ora 17.30), iar clopotele bisericilor ortodoxe din București vor vesti plecarea cortegiului funerar din Piața Palatului spre Necropola Regală (13 august, ora 11.33). De asemenea, clopotele bisericilor ortodoxe din Curtea de Argeș vor vesti momentul începerii slujbei ortodoxe de înmormântare la Necropola Regală din Curtea de Argeș (13 august, ora 15.00).

R.D.