16.6 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021 - 20:26

Ce a spus George Maior în Comisia SRI. Parlamentarii vor întocmi un raport amplu

spot_img

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Claudiu Manda, a făcut declaraţii după audierea lui George Maior, fost director al Serviciului. Senatorul PSD a vorbit despre relaţia fostului director al SRI şi fostul preşedinte al ANI, Horia Georgescu. Manda a spus şi ce a declarat George Maior legat de acoperiţii din presă şi dosarul de incompatibilitate al preşedintelui Iohannis, informează Mediafax.

Preşedintele Comisiei de control al SRI: George Maior a confirmat că a fost în 2015 la ziua lui Horia Georgescu

Preşedintele Comisiei parlamentare de control a SRI, Claudiu Manda, a declarat marţi că fostul director SRI George Maior a confirmat, la audierea sa în forul de control al serviciului secret, că a participat în 2015 la ziua fostului preşedinte ANI, Horia Georgescu.

„Au fost o serie de afirmaţii care îl contraziceau pe Maior după prima audiere şi am dorit să le lămurim la comisie. Dl Horia Georgescu ne spunea că relaţia dintre cei doi a fost apropiată, de prieteni, ca au mers împreună la diferite evenimente, dl Maior ne-a spus în comisie că îl cunoştea vag. Acesta a fost primul subiect pe care l-am discutat. Dl George Maior ne-a spus acum că îl cunoştea foarte vag, nu vag, dar a confirmat cele trei întâlniri pe care le-a avut după ce n-a mai fost directorul SRI, una acasă la dl Horia Georgescu, una la un restaurant în Bucureşti şi încă una la sediul ANI când dl Georgescu era director. Nu a vrut să detalieze foarte mult contextul discuţiilor”, a relatat Claudiu Manda la finalul audierii lui George Maior.

Acesta a adăugat că Maior a spus în comisia SRI că a fost la ziua lui Horia Georgescu.

„Atunci când se întâlneau la sediul SRI sâmbăta dimineaţa sau în alte zile sau cu alte ocazii, mai puţin frecvent decât spunea dl Horia Georgescu, spunea că erau discuţii generale sau despre activitatea fiecăruia dintre cei doi. I-am adus aminte de o afirmaţie a dlui Horia Georgescu pe care a confirmat-o, că pe 15 ianuarie cred, în anul 2015, cand înca era directorul SRI, a fost prezent la ziua lui Horia Georgescu, afirmaţie pe care a confirmat-o de data aceasta”, a declarat preşedintele Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI.

Manda: Maior a spus că există ofiţeri acoperiţi în presă, folosiţi inclusiv pentru contra-propagandă

Claudiu Manda a declarat că fostul director serviciului de informaţii George Maior a spus la audierea că există ofiţeri acoperiţi în presă care sunt folosiţi inclusiv pentru „contra-propagandă”.

„Domnul Maior a fost întrebat de ce înseamnă ofiţeri acoperiţi în presă, a spus că există, nu a vrut să dea nume sau număr. Este clar că avea ofiţeri acoperiţi în diferite zone de activitate, în afară de politică şi justiţie. Nu vreau nici eu să detaliez mai mult ce înseamnă noţiunea de ofiţeri acoperiţi şi misiunile acestora, singurul lucru care mi s-a părut un pic de analizat la nivelul comisiei, a spus că aceştia sunt folosiţi şi pentru contra-propagandă”, a declarat, marţi, Claudiu Manda, după audierea lui George Maior.

Preşedintele comisiei de control a SRI a adăugat că forul parlamentar va verifica aceste aspecte.

„Rămâne să vedem cum se desfăşoară aceste misiuni de contra-propagandă şi pentru ce propagandă se face contra-propagandă”, a precizat Manda.

Claudiu Manda: Maior i-a spus lui Georgescu „să facă ce este legal” cu dosarul lui Iohannis

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI a declarat că fostul director SRI George Maior a spus în audierea din forul de control al serviciului secret, că i-a transmis fostului preşedinte ANI să facă „ce este legal” cu cazul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis.

„La subiectul cu dl preşedinte Iohannis, (George Maior – n.r.) a spus la un moment dat că a avut discuţii despre acest subiect când mai degrabă dl Horia Georgescu afirma şi către domnia sa şi către alte persoane că nu ştie ce să facă cu dosarul care era în instanţă şi că i-ar fi spus doar să facă ce este legal, sunt afirmaţiile dlui Maior”, a declarat, marţi, Claudiu Manda, după audierea lui George Maior în comisia parlamentară de control a activităţii SRI.

Potrivit lui Manda, un alt subiect al audierilor a fost legat de sesizarea pe care SRI a trimis-o ANI cu privire la posibila stare de incompatibilitate în care s-ar fi aflat actualul preşedintele Klaus Iohannis, la vremea respectivă primar al Sibiului.

„Domnul Maior neagă orice fel de implicare în această informare şi în acest traseu. Spune că informaţia a fost culeasă, conform procedurilor, şi transmisă SRI. Aceste lucruri afirmate de domnul Maior contravin celor spuse de Horia Georgescu. Până la sfârşitul lunii acesteia o să analizăm în comisie şi o să formulăm un raport pe care o să-l prezentăm Parlamentului. Sigur că nu a reuşit să ne spună de ce într-un caz de incompatibilitate din 2009 şi celălalt din 2010 informaţia a fost culeasă tocmai în 2013, tocmai în februarie, când domnul primar la vremea respectivă se înscria în PNL şi urma să devină prim-vicepreşedintele PNL, şi nici că ar fi făcut vreo analiză internă la momentul respectiv, deşi cunoştea nota”, a declarat Manda.

Şeful comisiei de control a SRI a mai spus că Maior a fost întrebat şi dacă apreciază că actuala conducere SRI încalcă legea pentru că nu mai trimite note către ANI.

„A fost întrebat care este baza legală care îi permite SRI să furnizeze informaţii către ANI informaţii de competenţa ANI, şi a spus contextul filosofic, contextul de apărare ar fi ca şi bază legală, Constituţia, legea securităţii naţionale, legea de organizare şi funcţionare a SRI, şi decizii ale CSAT. I-am comunicat că ne este extrem de dificil să vedem că într-o lege din 1992 se stabilesc mecanisme de funcţionare cu o instituţie constituită în 2007, că această funcţionare şi colaborare a început în 2012 şi s-a oprit în 2015 în contextul în care legea nu s-a modificat. L-am întrebat dacă în opinia domniei sale actuala conducere a SRI încalcă legea pentru că, de când nu mai este dl Maior director, nu au mai plecat informări de la SRI către ANI. Nu a dorit să comenteze, a spus doar că există o altă filosofie eventual de interpretare a legii şi Constituţiei. Noi vom avea concluzii”, a mai spus Claudiu Manda.

Maior a avut discuţii cu Georgescu despre o funcţie de ministru sau comisar european

Manda a declarat marţi că fostul director serviciului de informaţii George Maior a spus la audierea din forul parlamentar că a avut o discuţie cu fostul preşedinte ANI Horia Georgescu despre o funcţie de ministru sau comisar european.

„Legat de posibilitatea ca dl Horia Georgescu să fie ministru într-un cabinet sau într-un viitor cabinet George Maior, dl Horia Georgescu ne-a relatat că a existat o asemenea discuţie, că era o posibilitate să fie propunere de comisar european pentru justiţie sau propunere de ministru. Dl George Maior a spus ca era o propunere pentru comisar european, cred, şi o variantă de ministru, că a avut discuţii pe acest subiect”, a declarat, marţi, Claudiu Manda, după audierea lui George Maior.

Potrivit şefului comisiei parlamentare de control a SRI, Maior a negat că l-ar fi trimis pe Georgescu să facă lobby la Bruxelles pentru fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi.

„Legat de afirmaţia pe care a făcut-o dl Horia Georgescu în faţa comisiei, că a fost rugat de mai multe persoane, inclusiv de dl Maior, să mearga la Bruxelles să se întâlneasca cu partenerii de acolo, cred că era vorba de cei de la MCV, şi să le confirme că dna Kovesi este o persoană care va continua lupta împotriva corupţiei, dl Maior a negat că a avut o asemenea discuţie sau l-ar fi rugat în acest sens”, a precizat Manda.

Preşedintele Comisiei SRI: George Maior i-a spus lui Băsescu că există mandat de securitate naţională pe numele lui Andronic

Claudiu Manda a declarat că fostul director SRI George Maior a spus la audierea sa în forul parlamentar că l-a informat pe fostul preşedinte Traian Băsescu despre un mandat de securitate naţională pe numele lui Dan Andronic.

„A fost întrebat dacă la Cotroceni avut vreo discuţie în care a confirmat că există un mandat de securitate naţională pe numele dlui Dan Andronic şi a confirmat că a existat această discuţie şi a confirmat că a spus preşedintelui sau a confirmat la întrebarea preşedintelui că există un mandat de securitate naţională pe numele domnului Dan Andronic. Sigur că este un lucru pe care îl consider foarte grav, să informezi preşedintele sau pe orice persoană din România despre un mandat de securitate naţională. De aici încolo rămâne să vedem ce facem mai departe”, a declarat Manda, marţi, la finalul audierii lui Maior în comisia parlamentară de control a activităţii SRI.

Manda a declarat ulterior, pentru MEDIAFAX, că Traian Băsescu este fostul preşedinte pe care Maior l-a informat despre mandatul lui Andronic.

„Maior a spus că Băsescu l-a sunat în octombrie 2014 să întrebe de cazul lui Iohannis”

Senatorul Claudiu Manda a declarat că fostul director al serviciului secret, George Maior, a relatat că în octombrie 2014 fostul preşedinte Traian Băsescu l-a sunat să-l întrebe de „cazul dlui Iohannis în instanţă”.

„A fost întrebat dacă a purtat vreo discuţie la Cotroceni despre cazul în instanţă al dlui Klaus Iohannis, la vremea respectivă. A spus că nu a existat această discuţie, dar că a avut o discuţie cu dl Traian Băsescu pe cazul dlui Klaus Iohannis în instanţă şi lucrul acesta a fost undeva în octombrie 2014, înainte de alegerile prezidenţiale. Ar fi fost sunat preşedintele României la vremea respectivă, ar fi întrebat de acest caz, şi (George Maior – n.r.) ar fi dat nişte răspunsuri”, a declarat, marţi, Claudiu Manda, după audierea lui George Maior.

Preşedintele Comisiei parlamentare de control a SRI, Claudiu Manda, a declarat marţi că fostul director SRI George Maior a spus la audierea sa în forul parlamentar că l-a informat pe fostul preşedinte Traian Băsescu despre un mandat de securitate naţională pe numele lui Dan Andronic.

„A fost întrebat dacă la Cotroceni avut vreo discuţie în care a confirmat că există un mandat de securitate naţională pe numele dlui Dan Andronic şi a confirmat că a existat această discuţie şi a confirmat că a spus preşedintelui sau a confirmat la întrebarea preşedintelui că există un mandat de securitate naţională pe numele domnului Dan Andronic. Sigur că este un lucru pe care îl consider foarte grav, să informezi preşedintele sau pe orice persoană din România despre un mandat de securitate naţională. De aici încolo rămâne să vedem ce facem mai departe”, a declarat Manda, marţi, la finalul audierii lui Maior în comisia parlamentară de control a activităţii SRI.

Manda a declarat ulterior, pentru MEDIAFAX, că Traian Băsescu este fostul preşedinte pe care Maior l-a informat despre mandatul lui Andronic.

Manda: Blejnar a spus că Maior i-a cerut „să fie lăsat mai moale” un control ANAF la o firmă

Preşedintele Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI, Claudiu Manda, a declarat marţi, după audierea fostului şef ANAF, Sorin Blejnar, că acesta a spus în forul parlamentar că fostul şef SRI George Maior i-a cerut, la o nuntă, ca ANAF să lase „mai moale” un control la o firmă.

„Am avut intenţia să discutăm câteva subiecte care vizează relaţia dintre ANAF şi SRI sau dintre domnul Blejnar şi domnul Maior. Înainte de toate am fost interesat să înţelegem care este sau care a fost relaţia dintre domnul Blejnar şi domnul Maior şi deja avem o diferenţă de poziţie în faţa comisiei. Domnul Maior ne-a spus că s-a văzut de vreo două ori cu Blejnar, în calitate oficială, la diferite întâlniri oficiale. Domnul Blejnar ne-a relatat cel puţin două episoade de petreceri la care s-au văzut şi la care a fost abordat de domnul Maior şi au legătură cu subiectele pe care noi intenţionăm să le lămurim”, a declarat, marţi, preşedintele comisiei de control a activităţii SRI, Claudiu Manda, după audierea fostului şef ANAF, Sorin Blejnar.

Potrivit lui Manda, prima discuţie Blejnar – Maior ar fi avut loc la o nuntă, potrivit declaraţiilor din audierea fostului şef ANAF.

„Prima este legată de o sesizare pe care ANAF-ul a făcut-o către ANI, sesizare care vizează un politician important din România, o posibilă stare de conflict de interese. Domnul Blejnar ne-a spus că la nunta unui politician important din România, era în calitate de socru mic, a fost abordat de domnul Maior, a fost întrebat de acel control la acea firmă şi i s-a sugerat ca acel control să fie lăsat mai moale. A fost întrebat de colegii noştri în ce sens şi cum poate să descrie şi a zis că mai degrabă a pus o pilă la acel control. Domnul Blejnar spune că nu a dat curs acelei solicitări, că acel control a continuat şi că a fost sesizat ANI. Înţelegem că acea sesizare făcută la ANI a primit răspunsul de la ANI de clasare. Şi că la următoarea întâlnire dintre cei doi i-ar fi spus domnul Maior domnului Blejnar «Ce, credeai că nu rezolvăm la ANI»”, a declarat Manda.

Şeful comisiei de control a SRI a adăugat că Blejnar a declarat la audiere că a Maior i-a solicitat la o petrecere de Sfântul Mihail şi Gavril să-i intermedieze o întâlnire cu Elan Schwartzenberg.

„Cea de-a doua întâlnire- era vorba de o petrecere de Sfântul Mihail şi Gavril, în care la fel a fost abordat de domnul George Maior şi i-a solicitat, ştiind că are o relaţie apropiată cu domnul Elan Schwartzenberg, dacă poate să intermedieze o întâlnire dintre cei doi. O întâlnire care însemna un interes al domnului Maior în ceea ce priveşte activitatea de medic. A spus că da, că a intermediat această întâlnire. La fel, este o contradicţie între cele două afirmaţii făcute în faţa comisiei pentru că domnul Maior a spus că acea întâlnire a fost la solicitarea domnului Schwartzenberg. Sigur că rămâne să încercăm să avem un dialog cu domnul Schwartzenberg să încercăm să aflăm cine spune adevărul şi cine nu”, a precizat Claudiu Manda.

Valeriu Motoc