8.7 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024 - 1:12
No menu items!

Ce a făcut România cu milioane de vaccinuri. Câți bani a costat statul

spot_img

Campania de vaccinare a însemnat și multe pierderi pentru România. Cu prea puțini oameni care să se vaccineze, statul e obligat să doneze dozele de vaccin care se apropie de limita valabilității. Deși la începutul campaniei de vaccinare, țara noastră era într-o „goană” pentru a procura cât mai multe vaccinuri.

Zborurile firmelor cargo erau așteptate cu sufletul la gură de zeci de polițiști și jandarmi care plecau, mai apoi, în toată țara, pentru ca dozele să ajungă cât mai repede în centrele de vaccinare. În total, 18 milioane de doze de vaccin au fost aduse, iar, până în acest moment, puțin peste 5 milioane de români au schema de vaccinare completă. Adică ținta de vaccinare pe care premierul Florin Cîțu se lăuda că o va atinge la 1 iunie.

Acum, cu doar câteva mii de persoane vaccinate în fiecare zi, multe dintre dozele pe care România le-a primit săptămânal zac în depozitele frigorifice. Singura șansă ca aceste doze să fie folosite este donarea către alte state, unde campania de vaccinare a reușit să îi convingă pe cetățeni să se imunizeze.

Cum scapă România de vaccinuri

12 milioane de euro este valoarea aproximativă a vaccinurilor care au fost donate de către țara noastră. Doar către Coreea de Sud au fost trimise, după o Hotărâre de Guvern, 450.000 de doze de ser de la Moderna. În total, doar către această țară s-au donat 8,1 milioane de dolari, având în vedere că prețul de achiziție la nivelul Comisiei Europene este de 18 dolari/doză.

În plus, sunt 1,5 milioane de doze donate către Republica Moldova, Serbia și Vietnam. Aici este vorba despre vaccinuri produse de AstraZeneca, a căror valoare este de 2,8 milioane de euro.

Mai mult decât atât, România a pierdut aproximativ 1,8 milioane de euro, având în vedere că 171.000 de doze au fost pierdute în mod “natural”, atunci când au fost desigilate, iar alte câteva mii de doze au fost distruse din cauza întreruperii lanțului de frig. Concret, pierderea în mod natural a dozelor este rezultată din vaccinarea a doar una sau două persoane, în timp ce flacoanele de vaccine au mai multe doze.

Pe lângă donații, România a reușit, în cele din urm,ă să și vândă o parte din dozele de vaccin.  1.170.000 de doze cu ser de la Pfizer au fost vândute către Danemarca, valoarea acestora fiind de peste 14 milioane de euro.

Cora Dumitrescu