13.1 C
București
marți, 21 mai 2024 - 4:24
No menu items!

USR PLUS, #rezistlaguvernare. Dan Barna: „Cel mai simplu e să trântim uşa şi să plecăm acasă”

spot_img

Vicepremierul Dan Barna recunoaște că nu se aştepta să fie aşa grea guvernarea în actuala coaliţie, dar chiar și-așa, USR Plus va rămâne în Guvern până când va realiza că nu îşi pot pune în aplicare reformele propuse. Abia în această situație ar pleca înapoi în opoziție, susține copreședintele formațiunii.

Ludovic Orban afirma recent că USR PLUS se comportă, în continuare ca și cum ar fi în opoziție, făcând aluzie la criticile unor membri ai cabinetului Cîțu la adresa PNL. Premierul a evitat să catalogheze relația cu USR PLUS, menționând însă că ia în calcul toate propunerile acestei formațiuni, cu care guvernează. Ultimul scandal a fost legat de noul program Anghel Saligny, pe care ambii candidați la șefia PNL, Orban și Cîțu, l-au promis primarilor, dar pe care USR PLUS a spus clar că nu îl va vota.

„Într-o coaliție, obiectivele politice și obiectivele strategice ale fiecărui partener trebuie să fie prioritizate în mod egal. Ideea că un partener sau altul își bifează toate  obiectivele politice și un alt partener stă și aplaudă topit de emoție nu are cum să asigure funcționarea unei coaliții”, a declarat Dan Barna la TVR, adăugând că „cel mai simplu e să trântim uşa şi să plecăm acasă”.

Dan Barna şi-a arătat nemulţumirile privind blocajul din alianţa de guvernare şi în ultima şedinţă a coaliţiei, atunci când UDMR şi premierul Florin Cîţu ar fi acuzat USR Plus de şantaj politic. Potrivit unor surse, citate de G4Media.ro, Barna le-a spus celor prezenţi la şedinţă că „varianta în care voi treceți prin Guvern tot ce vreți voi și noi aplaudăm ca pinguinii nu are cum să reziste”.

În prezent, mai recunoaște Barna, în USR Plus există dezbateri privind ieşirea de la guvernare.

„E un filon, un grup în partidul nostru care spune: dom-le, să ieşim de la guvernare, să plecăm acasă, nu se poate, ori facem reformele noastre, ori plecăm. Asta e varianta cea mai facilă, este escape-ul, dar este o scăpare care nu ajută cu nimic România, pentru că dacă noi am ieşi de la guvernare am face ştiri două-trei zile, dramatism, burtiere însângerate, jale, după care România e aceea dinainte de USR-PLUS”, a mai declarat Barna.

O altă nemulţumire a vicepremierul Dan Barna este cea legată de reformele în domeniul justiţiei, precizând că acuzele aduse ministrului Stelian Ion sunt „nedrepte şi false”. Referindu-se la desfiinţarea SIIJ, Dan Barna a declarat că „partenerii de guvernare de la UDMR au venit cu un amendament care practic nu mai desfiinţează SIIJ, ci îl mută la Parchetul General. Pretextul pe care îl folosesc colegii de la UDMR, care blochează această iniţiativă, e unul de istorie”.

Întrebat dacă va rămâne în partid, indiferent de rezultatul alegerilor pentru şefia USR Plus, Dan Barna a spus că „suntem într-un maraton şi nu într-un sprint hăbăuc prin parc”.

Roxana Toma