CCR a stabilit primul termen pentru plângerea Guvernului față de ÎCCJ

Curtea Constituţională reacţionează oficial la sesizarea Guvernului cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ÎCCJ, în urma refuzului instanţei supreme de a reconfigura completurile de 5 judecători, în conformitate cu noua formă a legii 304/2004. CCR a stabilit data de 16 octombrie pentru depunerea punctelor de vedere în scris. Ulterior, se va stabili data dezbaterilor în plenul Curţii.

„În data de 2 octombrie 2018, Curtea Constituțională a fost sesizată de către prim-ministru cu o „cerere de soluționare a unui conflict juridic de natură constituțională între Parlamentul României, pe de o parte, și Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte, determinat de refuzul explicit al acestei din urmă autorități publice de a aplica o lege adoptată de Parlament, și substituirea în acest mod, implicit, autorității legiuitoare”.

Sesizarea constituie obiectul Dosarului nr.1417E/2018. Conform procedurii prevăzute de art.35 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a fost stabilit termenul de 16 octombrie 2018 înăuntrul căruia părțile aflate în conflict își pot exprima, în scris, punctul de vedere asupra conținutului conflictului și a eventualelor căi de soluționare a acestuia.

Termenul pentru ședința de judecată va fi stabilit la o dată ulterioară, în conformitate cu prevederile art.35 alin.(2) din Legea nr.47/1992: ”(2) La data primirii ultimului punct de vedere, dar nu mai târziu de 20 de zile de la primirea cererii, preşedintele Curţii Constituţionale stabileşte termenul pentru şedinţa de judecată şi citează părţile implicate în conflict. Dezbaterea va avea loc la data stabilită de preşedintele Curţii Constituţionale chiar dacă vreuna dintre autorităţile publice implicate nu respectă termenul stabilit pentru prezentarea punctului de vedere”, precizează CCR.

Valeriu Motoc

NICIUN COMENTARIU