12.2 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 15:39
No menu items!

ÎCCJ: Faptele de care fostul procuror general Tiberiu Nițu a fost acuzat de DNA nu există

spot_img

Judecătorii instanței supreme au decis, miercuri, schimbarea temeiului pe baza căruia s-a dispus clasarea acuzației de complicitate la abuz în serviciu în cazul lui Tiberiu Nițu.

DNA a anunțat că acuzațiile în cazul fostului procuror general nu mai sunt prevăzute de lege, motivând astfel clasarea, însă Nițu a cerut judecătorilor să se constate că faptele nu există. Magistrații au admis cererea și au stabilit că faptele de care era acuzat nu au existat.

In baza art. 341 alin. 6 lit. c C.proc.pen. admite plângerea formulată de petentul Niţu Tiberiu-Mihail împotriva soluţiei de clasare dispuse prin rechizitoriul nr. 905/P/2015 din data de 27 aprilie 2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Sec?ia de Combatere a Corup?iei, sub aspectul săvârşirii infrac?iunii de abuz în serviciu în forma de participaţie a complicităţii, prevăzută de art. 48 C.pen. raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. 1 C.pen. Schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare dispuse faţă de petentul Niţu Tiberiu-Mihail, din art. 16 alin. 1 lit. b teza I C.proc.pen. în art. 16 alin. 1 lit. a C.proc.pen. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în Cameră de Consiliu, astăzi, 02 octombrie 2018″, se arata in decizia instantei.

Tiberiu Nițu fusese pus sub învinuire în dosarul în care Gabriel Oprea era acuzat de abuz în serviciu în legătură cu folosirea coloanelor oficiale. După punerea sub acuzare, Nițu a demisionat.

Andrei Tudor