10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 6:31
No menu items!

Câte doze de vaccin anti-COVID mai are România în depozite

spot_img

Aproximativ 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost distruse sau urmează să fie distruse în perioada următoare, iar 3 milioane de doze mai sunt în depozite.

Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, s-au contractat iniţial 94 de milioane de doze, fiind redusă cantitatea la 80 de milioane.

”S-au achiziţionat efectiv 36 – 37 milioane de doze, astea sunt doze care s-au şi utilizat. Circa 7 milioane de doze au fost distruse sau urmează să fie distruse în perioada următoare, circa 3 milioane de doze mai sunt în depozite. O cantitate de aproape 29 de milioane de doze pentru care exista angajamentul României să le achiziţioneze nu au mai fost achiziţionate, fac obiectul litigiului cu compania Pfizer”, a declarat Rafila, la Euronews.

Acesta a precizat că în proces a fost doar o primă înfăţişare care a dat un nou termen.

”Sper să găsim o soluie până la urmă, poate o soluţie negociată (…) Am aruncat destule vaccinuri. Unii dintre producători au fost extrem de corecţi şi înţelegători şi nu au mai continuat solicitările de achiziţionare de vaccin. Moderna de exemplu a încheiat contractul şi nu a mai solicitat achiziţionarea”, a mai adăugat Rafila.

România a fost dată în judecată de Pfizer pentru vaccinurile comandate în pandemie.

Compania cere obligarea țării noastre la executarea contractului de achiziţie prin plata preţului pentru cele 28.940.613 doze rămase pe care le-a achiziţionat în valoare de 564.341.953,5 euro, respectiv plata către Pfizer România a sumei de 2.780.851.410,07 RON, sub rezerva majorării pe parcursul procedurii, plus dobânda la rata de refinanţare a BCE plus 5 puncte.

                                                                                                             Adina Bucur