11.2 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 21:59

Care este starea răniților din incendiul din Colectiv

spot_img

107 răniți din incendiul de la Colectiv sunt internați acum în spitale, 48 dintre aceștia fiind în stare critică și gravă.

Patru pacienți au murit sâmbătă dimineață, alți doi pe drum spre spitalele din Olanda. Alte 14 persoane rănite au fost transferate cu succes în Belgia și Olanda.

Alți doi tineri răniți vor fi transportați, tot cu avionul MApN, în Austria, cel târziu în cursul zilei de duminică. Se fac pregătiri, conform guvernului, pentru preluarea a cel puțin 4 pacienți de către medici din Norvegia și Finlanda. De asemenea, duminică va sosi o echipă de medici francezi, iar luni o altă echipă din Germania, pentru a evalua starea celor internați în România, pentru eventuale transferuri. Reprezentanții spitalelor și ministrul Sănătății au adăugat, în ședința de guvern, că se fac eforturi și pentru transferul unora dintre pacienți în Marea Britanie.

Toate costurile de transport, spitalizare, cazare și masă pentru câte un aparținător de pacient vor fi suportate de statul roman, fie prin direcțiile consulare, ambasade, fie printr-un program de ajutor de urgență, gestionat de ministerul Muncii. Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat că variant cea mai rapidă legal va fi adoptată imediat. De asemenea, se lucrează la inițierea unui program de asistență, de sprijin complex pentru reintegrarea victimelor tragediei.

Miniștrii au mulțumit fundațiilor și asociațiilor care s-au implicat în strângerea de fonduri pentru familiile victimelor.

Directorul Spitalului Grigore Alexandrescu, Dan Enescu a spus că pacienții de aici sunt stabilizați în acest moment, fiind nevoie doar e intervenții chirurgicale, dar care pot fi imprevizibile. Unul dintre minorii internați aici a fost transferat din cauza complexității tratamentului pe care îl are de urmat. Medicii apreciază că pot apărea complicații în orice moment pentru ceilalți răniți internați, pentru că evoluția în astfel de cazuri este imprevizibilă.

Profesorul Ioan Lascăr, de la Spitalul Floreasca, a adăugat că indicele de mortalitate la astfel de răniți este între 30% și 80%, din cauza asocierii arsurile de pe corp cu cele ale căilor respiratorii. La Floreasca, toți răniții au fost operați cu succes până acum, incidența cazurilor de aici în care pot apărea complicații find evaluată la următoarea săptămână.

La Spitalul de Arși, spun medicii, mai sunt 8 pacienți în Terapie Intensivă, în stare foarte gravă. Doar 3 răniți sunt mai stabili hemodynamic, 5 sunt relative instabili din cauza arsurilor respiratorii. Alți 3 răniți pot necesita oricând intubare, iar 12 tineri au arsuri mai puțin intense și nu sunt internați la terapie intensivă.