12.7 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 18:13

CAPITAL: Fără scrupule, din banii bolnavilor! Cuvinte obscene și fraudă de 2,5 MILIARDE lei! Directoarea care face legea în România! Ce politician celebru o protejează

spot_img

Unde-i lege nu-i tocmeală, spune o veche zicală românească. Sau poate că este atunci când vine vorba de anumite personaje, susținute politic și folosite în scop electoral. Casele de Asigurări de Sănătate au fost întotdeauna o sursă inepuizabilă de bani și voturi pentru oricare dintre cei care s-au perindat pe la putere. Doar că unii nu mai cunosc nicio limită. O fraudă de 2,5 miliarde lei din banii bolnavilor arată o lipsă de scrupule cum rar este dat să întâlnești. Nepedepsirea ei este și mai gravă, scrie capital.ro.

Niculina Sandu a fost președintă a Casei de Asigurări de Sănătate Dâmbovița mai bine de cinci ani fără să fi îndeplinit criteriile minime pentru această poziție. Adrian Țuțuianu, fostul președinte PSD Dâmbovița, actual lider Pro România, a fost cel care a propus-o și susținut-o permanent în funcție pentru că “îl ajuta cu voturile”, au dezvăluit surse politice pentru Capital. Așa a ajuns județul Dâmbovița campion la prezență la ultimul referendum, desi lumea a stat acasă, mai spun același surse. Liviu Dragnea rămâne singurul condamnat pentru fraudă la referendum. Oare de ce?

Deși este o funcție publică, unde în mod normal numirile ar trebui să respecte rigorile legii, mai marii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au ignorat permanent solicitările jurnaliștilor și ale sindicatelor cu privire la legalitatea numirii acestei doamne într-o funcție remunerată mai bine decât cea a lui Klaus Iohannis.

Obligată la daune pentru cuvinte obscene

Niculina Sandu are mai multe procese la activ. Într-unul dintre acestea, Tribunalul Dâmbovița a obligat-o la plata unor daune morale în valoarea de 2000 de euro pentru că i-a adresat cuvinte obscene (greu de reprodus) în cadrul CJAS Dâmbovița lui Ion Oproiu, liderul Sindicatului Independent al Funcționarilor Publici.

Angajații CJAS Dâmbovița susțin că fosta directoare le-a vorbit și lor de multe ori foarte vulgar, i-a terorizat și amenințat, dar nu au avut curajul să se exprime public de teamă că-și vor pierde postul. Niculina Sandu era susținută politic și se pare că acest lucru era mai puternic decât legea.

A încheiat contracte fictive de 2,5 MILIARDE

Noua președintă a CNAS, Adriana Cotel, a dorit să respecte totuși legea și să reformeze sistemul probabil. Astfel a realizat un control fulger la CJAS Dâmbovița și a demis-o pe Niculina Sandu pe 5 februarie pentru nereguli grave.

Capital a aflat despre ce era vorba de fapt. Un raport al corpului de control, intrat în posesia noastră, arată că Niculina Sandu ar fi încheiat contracte fictive cu clinica PurMed din municipiul Târgoviște, prejudiciind statul român cu peste 2,5 miliarde lei. Un rol important în această ecuație păguboasă pentru statul român și asigurații dâmbovițeni se pare că l-ar fi avut deputatul PSD, Carmen Holban, care ar fi intermediat tot acest business pe bani publici, conform unor surse din PSD Dâmbovița.

Firma PurMed nu avea autorizație de funcționare de la Ministerul Sănătății, iar DSP a înșiințat CJAS Dâmbovița de acest lucru. Niculina Sandu a ignorat avertismentul și a încheiat contract cu această clinică pentru ca pacienții să beneficieze de spitalizări de o zi, îngrijiri la domiciliu și alte servicii medicale. Paguba se ridică la peste 2,5 miliade de lei, bani pe care plătitorul român de taxe și impozite va trebui să o acopere cumva. O plângere penală a fost depusă deja la DNA, împreună cu un raport amănunțit. Niculina Sandu nu este la prima abatere, însă dosarele par să se evapore peste noapte și procurorii dâmbovițeni par că ar face eforturi să le îngroape prin sertarele care stau să pice. Poate și pentru că fratele ei este primar PSD, soțul și cumnatul polițiști cu funcții de conducere în județul Dâmbovița, apropiați și numiți cu sprijunul lui Adrian Țuțuianu.

Citiți continuarea aici

Olimpia Diaconiuc