14.9 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 0:23

Augustin Zegrean avertizează asupra temelor de referendum ale lui Iohannis: riscăm aceeași situație ca în 2009

spot_img

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat pentru stiripesurse.ro că temele pe care președintele Klaus Iohannis dorește să le supună referendumului presupun ca ulterior, dacă scrutinul va fi validat, să se înceapă o procedură de modificare a Constituției, ceea ce înseamnă că riscăm să ajungem în situația din 2009.

”Ambele teme enunțate de domnul președinte presupun ca ulterior să se procedeze la modificarea Constituției. Chiar dacă poporul va decide că asta dorește, iar referendumul va fi validat, fără modificarea ulterioară a Constituției nu poate fi luat în considerare. Riscăm să ajungem în situația din 2009, când a fost referendumul cu 300 de parlamentari și o singură Cameră a Parlamentului. Atât în privința grațierii cât și în privința posibilității altor instituții de a contesta OUG-urile avem prevederi în Constituție peste care nu se poate trece decât prin modificare. În ceea ce privește OUG, Guvernul nu are limitări prin Constituție, doar prin lege, dar dacă vrei să impui o limitare specială aceasta va fi făcută prin modificarea Constituției. În ceea ce privește amnistia se va crea o situație ciudată. Adică treci în Constituție că nu poți amnistia corupția, dar alte fapte, precum crimele pot fi amnistiate? E mai gravă coruția decât crima?”, a declarat Augustin Zegrean, pentru STIRIPESURSE.

Fostul președinte al CCR a ținut să menționeze faptul că președintele nu poate iniția în nume personal o modificare a Constituției și are nevoie de Guvern pentru o astfel de procedură. Mai mult, pentru modificarea Constituției este nevoie de o largă majoritate politică în Parlament.

Valeriu Motoc