7.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 11:27
No menu items!

Cannes 2021: Marii câştigători şi o gafă de proporţii

spot_img

Cineasta franceză Julia Ducournau, realizatoarea peliculei „Titane”, a primit trofeul Palme d’Or la cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de film de la Cannes. Este a doua femeie din istoria festivalului care primeşte prestigiosul trofeu.

Pentru decernarea Palme d’Or, trofeul care consacră cel mai valoros film din competiţia oficială, juriul a avut misiunea dificilă de a alege dintre cele 24 de pelicule selectate şi regizate de nume sonore ale cinematografiei printre care Leos Carax, Nanni Moretti, François Ozon, Asghar Farhadi, Wes Anderson, Kirill Serebrennikov, Paul Verhoeven.

Cineastul iranian Asghar Farhadi, regizorul peliculei „A Hero”, şi regizorul finlandez Juho Kuosmanen, realizatorul producţiei „Compartment No. 6”, au fost recompensaţi ex-aequo cu Marele Premiu al Juriului.

Cineastul francez Leos Carax a câştigat premiul pentru regie pentru lungmetrajului „Annette”, un musical creat sub forma unei opere-rock, cu Adam Driver şi Marion Cotillard în rolurile principale.

Ryusuke Hamaguchi şi Takamasa Oe, scenariştii peliculei japoneze „Drive My Car”, au primit premiul pentru scenariu.

Actriţa norvegiană Renate Reinsve a fost recompensată cu premiul pentru interpretare feminină pentru rolul din filmul „The Worst Person in the World”, în regia lui Joachim Trier.

Actorul american Caleb Landry Jones a câştigat premiul pentru interpretare masculină pentru rolul său în pelicula „Nitram”, în regia australianului Justin Kurzel.

Filmul „Murina”, în regia cineastei croate Antoneta Alamat Kusijanovic, a câştigat trofeul Camera d’Or.

„Unclenching the Fists”, în regia cineastei ruse Kira Kovalenko, a fost recompensat cu premiul principal în secţiunea Un Certain Regard, iar lungmetrajul „La Civil”, o coproducţie româno-belgiano-mexicană regizată de Teodora Ana Mihai, a primit Prix de l’Audace în cadrul aceleiaşi secţiuni.

Spike Lee a dezvăluit prematur numele marelui câștigător

Spike Lee, preşedintele juriului celei de-a 74-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, a furat startul sâmbătă seară devoalând ”Titane” drept pelicula câştigătoare a Palme d’Or înaintea anunţării celorlalţi câştigători. Ulterior, Spike Lee și-a cerut scuze pentru gafă într-o conferință de presă și a precizat că a fost „iertat” și de realizatorii filmului câștigător, ceea ce „contează mult pentru el”.

SURSA FOTO:Facebook/Festival de Cannes