12.1 C
București
duminică, 3 martie 2024 - 15:13
No menu items!

Când se dau cupoanele de reduceri pentru transport, pentru pensionari. Ce schimbări aduce 2024

spot_img

Luna aceasta vor fi date, de către Casele județene de Pensii, cupoanele de reducere pentru transport, pentru pensionari. Conform legii, pensionarii beneficiază de o reducere cu 50% a transportului, iar de anul viitor vor fi operate câteva schimbări.

Pensionarii beneficiază de 50% reducere la călătoria pe calea ferată conform legii nr. 147/2000. De aceste facilităţi la transportul pe calea ferată beneficiază şi soţul sau soţia, după caz, cu încadrare în numărul total de călătorii la care are dreptul titularul.

Soţul sau soţia poate călători singur(ă) sau împreună cu titularul. În această situaţie, în care călătoreşte singur(ă), la verificarea legitimaţiilor de călătorie va prezenta actul de identitate propriu şi talonul special de călătorie al titularului.

Călătoria pe calea ferată se efectuează cu legitimaţia de călătorie obţinută în baza cuponului talon care se detaşează din talonul special de călătorie de către personalul operatorului de transport şi a achitării a 50% din tariful de transport tren regio, interregio, clasa a 2-a, după caz. În cazul când se asigură loc rezervat se achită integral tichetul de rezervare.

Talonul special este format din talonul special, şase cupoane-talon detaşabile şi şase cupoane-anexă detaşabile, corespunzătoare a şase călătorii simple.

Din 2024, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, pensionarii nu vor putea deconta cupoanele CFR nefolosite. Noua lege a pensiilor va fi supusă votului la finalul acestei luni. Noua lege a pensiilor va păstra numărul de 6 călătorii decontate la nivelul a 50% din valoarea lor pentru fiecare pensionar.

E. Stan