12.1 C
București
duminică, 3 martie 2024 - 14:47
No menu items!

Un parlamentar ucrainean care a trecut de partea Rusiei a fost ucis la Moscova

spot_img

Ilia Kiva, fost deputat în Parlamentul ucrainean, a fost găsit mort în districtul Odintsovski din regiunea Moscova, relatează publicația Meduza, care a preluat agenții de presă și postări de social media din Fedeația Rusă. Kiva avea 46 de ani. Informațiile nu au fost confirmate oficial.

Circumstanțele și cauzele decesului lui Ilya Kiva sunt încă necunoscute. O sursă din Ucraina a declarat pentru Reuters că agenția ucraineană de securitate SBU este responsabilă pentru uciderea fostului deputat.

Înainte de invazia militară a Rusiei în Ucraina, Ilia Kiva a pledat pentru unirea Rusiei și Ucrainei. De asemenea, el l-a susținut pe președintele rus Vladimir Putin și a declarat că „poporul ucrainean are nevoie de eliberare”. În martie 2022, Verhovna Rada i-a retras lui Kyva mandatul parlamentar, iar acesta s-a refugiat în Rusia. În noiembrie 2023, un tribunal ucrainean l-a condamnat în lipsă pe fostul deputat la 14 ani de închisoare pentru trădare.

Kiva a mai devenit celebru pentru un mesaj pe Telegram în care a încurajat Rusia să folosească arme de distrugere în masă împotriva Ucrainei. Mesajul a fost însoțit de o fotografie cu o explozie nucleară.

Kiva este originar din Poltava, în centrul Ucrainei, are studii de mecanică și psihologie. Prima invazie a Rusiei din 2014 l-aprins în postura de maior de poliție. El a condus un partid naționalist de extremă dreapta în estul Ucrainei înainte de a obține un post în administrația regională din Donețk, apoi a trecut în guvernul central și a fost consilier al ministrului de interne Arsen Avakov. Kiva a fost ales în Rada Ucrainei în 2019 pentru un partid pro-rus fondat de oligarhul Viktor Medvedciuk.

V. B.