11.7 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 16:07

Când începe vaccinarea GRATUITĂ antigripală

spot_img

Campania de vaccinare antigripală va începe la timp, pe 15 octombrie, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

Dozele de vaccin au fost deja achiziționate și a început ditribuirea lor în teritoriu, așa că nu ar trebui să fie întârzieri în acest program.

Vaccinarea antigripală gratuită se adresează persoanelor cu risc mai mare de îmbolnăvire, cum sunt bolnavii cronic, bătrânii dar și copiii și femeile însărcinate. De asemenea, vor fi vaccinați și medicii și asistentele care vin în contact cu bolnavii. Conform OMS, infecția cu virusul gripal este, de obicei, relativ blândă și fără complicații, însă uneori poate provoca boli grave, mai ales în categoriile de risc amintite.

Administrarea vaccinului antigripal anual, înainte de începerea sezonului de gripă, este sigură și reprezintă cel mai eficient mijloc de a preveni infecția și complicațiile grave provocate de virușii gripali.

Ministerul Sănătății achiziționează, anual, circa 500.000 de doze de vaccin antigripal, distribuit gratuit, începând cu luna octombrie, prin medicul de familie, persoanelor din grupurile de risc (persoane peste 65 de ani, bolnavi cronici etc.) Vaccinul gripal este disponibil și în farmacii, contra cost. Toate vaccinurile antigripale conțin aceleași tulpini virale, care respectă recomandările OMS pentru sezonul gripal 2015-2016.