10.1 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 11:51

Călin Popescu Tăriceanu: Situaţia ALDE-PSD este foarte bună

spot_img

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, că situaţia dintre ALDE şi PSD este foarte bună. El a precizat că nu a avut o întâlnire cu Liviu Dragnea, pentru că aşteaptă să vadă câte mandate vor obţine, pentru a face paşii următori.

“Situaţia (PSD-ALDE – n.r.) este foarte bună. O să avem discuţii cu cei de la PSD în care să armonizăm cele două programe, programul nostru de guvernare, programul lor de guvernare. Fiecare avem anumite chestiuni specifice, o anumită amprentă proprie şi sigur că varianta finală va trebui să fie rezultatul unor discuţii, a unor negocieri şi, probabil, şi a unor compromisuri”, a declarat preşedintele Senatului.

Întrebat câte posturi vrea în guvern, Tăriceanu a răspuns că vrea “cât mai multe”, 80-90%.

Liderul ALDE a afirmat că nu a avut o întâlnire cu Liviu Dragnea pentru că aşteaptă să vadă câte mandate vor obţine pentru a face paşii următori.

“Am vorbit la telefon în ultima perioadă, dar nu am făcut o întâlnire pentru că aşteptăm cu toţii să vedem câte mandate avem şi validarea Parlamentului pentru a putea face paşii următori, aşa cum sunt înscrişi în Constituţie. Ne-am consultat în privinţa participării la discuţiile, nu consultările fiindcă acestea au fost discuţii, de la Cotroceni, pe care şi noi, şi ei le-am considerat că nu sunt necesare, nu sunt oportune, ies din cadrul constituţional. În perioada următoare o să avem discuţii mai aprofundate pe chestiunile normale”, a răspuns Tăriceanu, întrebat dacă a vorbit cu Liviu Dragnea.

Întrebat dacă Liviu Dragnea este numele de premier discutat de cele două formaţiuni, Tăriceanu a afirmat că nu au ajuns la astfel de discuţii. “Nu, nu am ajuns să facem astfel de discuţii”, a spus Tăriceanu.

Cât priveşte criteriul de integritate, liderul ALDE a afirmat că în această privinţă Constituţia este foarte clară.

“Constituţia este foarte clară şi mai presus de Constituţie nu există nimic. Între Constituţie şi Dumnezeu nu este nici preşedintele. Eu v-am spus atâta, că trebuie să înţelegeţi bine că nu există nimic altceva în plus faţă de Constituţie. Nu putem să luăm nimic altceva, decât poate voinţa lui Dumnezeu”, a răspuns Tăriceanu, întrebat dacă este necesară menţinerea criteriul de integritate în desemnarea premierului.

Tăriceanu, despre posibilitatea de a prelua conducerea PNL: “Speculații se pot face”

Călin Popescu-Tăriceanu a mai declarat că, în prezent, se vorbește despre “agregarea unei majorități așa-numite de centru-dreapta”, liberalii încercând, în opinia lui, să găsească o soluție pentru a ieși “din încurcătură” ca urmare a rezultatului obținut în alegerile parlamentare.

“Am văzut în aceste zile că a început, așa, o forfotă extraordinară. Se încearcă diferite formule politice și nu pot să vă ascund că am văzut și oficial, dar există și demersuri mai puțin oficiale, prin care PNL încearcă să iasă din această situație ca urmare a rezultatului foarte prost pe care l-a obținut la alegeri. Se încearcă, din câte văd, agregarea unei majorități așa-numite de centru-dreapta. Spun așa-numite pentru că forțele componente nu pot fi definite în mod clar ca formațiuni de centru-dreapta. Numai dacă mă uit la USR, care este, după declarațiile președintelui acestei formațiuni, o grupare în care fiecare are o proprie partitură și propriile lui idei. Nu are niciun fel de ideologie și nu o spun neapărat în sens peiorativ, n-o spun cu malițiozitate. Asta este realitatea politică”, a afirmat Tăriceanu, la Palatul Parlamentului, la finalul ședinței Biroului permanent al Senatului.

Potrivit acestuia, ALDE nu a avut până la acest moment “contacte oficiale” cu liberalii. El a adăugat că PNL are nevoie “în primul rând de o clarificare politică, ideologică, pentru că acesta este și motivul pentru care a pierdut alegerile”.

“Nu am făcut contacte oficiale cu cei de la PNL, dar v-am spus că am primit diverse semnale și am văzut diversele declarații de bunăvoință. Acum, în ceea ce privește PNL, senzația mea este că PNL încearcă să găsească o soluție prin care să iasă din încurcătură, dar astea sunt demersuri și jocuri politice. Eu cred că, înainte de aceste lucruri, mai importante sunt alte probleme și anume, înainte de a discuta cu o persoană, trebuie să vezi dacă ești compatibil cu ea, dacă îmbrățișezi aceleași principii și aceleași valori”, a explicat liderul ALDE.

Tăriceanu a afirmat, totodată, că ALDE și PNL se află “pe poziții foarte îndepărtate”.

“Sigur că o să spuneți, poate, o să dureze lucrul ăsta, că PNL o să-l facă la viitorul congres (o clarificare politică și ideologică – n.r.). Eu am îndoieli că-l va face și la congresul viitor, cel puțin acum ar fi trebui o lămurire ideologică, de principii. Ce valori susțin. Suntem aș spune pe poziții foarte îndepărtate unii de alții, așa cum s-a văzut în ultimii doi ani. Deci, numai că să facem o discuție ca să ne aflăm în treabă, vă spun că nu mă simt confortabil, atâta vreme cât văd că nu s-a schimbat nimic fundamental, ci totul este o încercare de a ieși din impas”, a susținut președintele Senatului.

Întrebat dacă intenționează să preia conducerea PNL, Tăriceanu a replicat: “Nu știu cine vorbește (despre acest subiect – n.r.). Domnul Gerea nu a avut niciun mandat și eu am fost atent la ce a spus domnul Gerea. Nu a spus că aceasta ar fi vreo intenție. Speculații de genul ăsta se pot face”.

R.D.