25.7 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 15:39
No menu items!

Bulgaria vrea să calmeze tensiunile sociale prin reducerea prețului la energie

spot_img

 Guvernul bulgar vrea să calmeze tensiunile sociale prin reducerea prețului la energie

 

Parlamentul bulgar a adoptat vineri amendamente la legea privind energia cu scopul de a reduce preţurile la energia electrică, cu predilecție pentru gospodării, preţuri care alimentează tensiunile sociale din ţară, informează AFP.

În luna ianuarie, valoarea facturilor la energie electrică a provocat demonstraţii masive în ţară împotriva sărăciei, care au forțat guvernul conservator a lui Boiko Borisov să demisioneze.

”Modificările asigură un preţ suportabil pentru consumatori”, a afirmat în parlament ministrul economiei şi energiei, Dragomir Stoinev, experţii estimând că ar fi posibilă o reducere cu 5%. O scădere a preţurilor ar încuraja de asemenea exporturile de energie, a adăugat el.

Mai multe asociaţii din industrie au protestat împotriva amendamentelor la lege, reproşând guvernului că le face să plătească pentru reducerea preţurilor la electricitate pentru gospodării.

Potrivit amendamentelor adoptate vineri, Compania Naţională de Electricitate (NEC) nu va mai fi obligată să cumpere toată energia produsă, ci doar cea mai ieftină.

C.I.