7.7 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 21:14
No menu items!

Fost director în Ministerul Mediului, judecat. Laszlo Borbely, vizat într-un dosar disjuns

spot_img

Procurorii DNA i-au trimis în judecată, în stare de arest, pe fostul director al Autorității de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu – AM POSM, Adrian Mîndroiu, și pe oamenii de afaceri Nicolae Frank și Cristian Goga, în dosarul în care a fost audiat și fostul ministru al mediului, deputatul UDMR Laszlo Borbely. Cei trei sunt acuzați de trafic de influență, respectiv cumpărare de influență.
Potrivit unor surse judiciare, procurorii au disjuns dosarul și continuă cercetările față de fostul ministru Laszlo Borbely și alte persoane, cu funcții de execuție sau decizie din minister.

Potrivit procurorilor, în perioada noiembrie 2011- aprilie 2013, Adrian Mîndroiu, a cerut și primit în mod repetat bani și alte foloase şi a acceptat daruri de la reprezentanţii firmelor conduse de Nicolae Frank şi Cristian Goga, cu complicitatea a două persoane, trimise și ele în judecată, pentru a interveni pe lângă diferiţi funcţionari din cadrul AM POSM cu scopul favorizării intereselor comerciale ale grupului menționat, între care și firma Tahal Consulting Engineering SRL.
Concret, așa cum Sursa Zilei a anunțat încă de astăzi, la data de 5 aprilie 2011, între reprezentanţii firmei şi autoritatea de mediu s-a semnat un contract având ca obiect acordarea de asistenţă tehnico-economică pentru direcţiile şi birourile de implementare din cadrul unor organisme intermediare aparținând de POSM, legat de proiectele finanţate din asistenţa financiară nerambursabilă. Valoarea contractului este de 19,94 milioane de lei.
Pentru a rezolva problemele legate de ritmicitatea plăţilor şi pentru a obţine sprijinul în adjudecarea unor noi licitaţii pe viitor, respectiv 2014-2020, membrii asocierii infracţionale au efectuat mai multe acte materiale de cumpărare a influenţei directorului AMPOSM, Adrian Mîndroiu.

Banii și bunurile primite de Adrian Mîndroiu :

• în perioada 23-25 noiembrie 2011, a primit de la Frank Nicolae un ceas de mână
• în perioada iulie 2012 – aprilie 2013, a primit folosinţa gratuită a unui autoturism nou marca BMW X1, XDRIVE, de la Goga Cristian, colaborator al Tahal Consulting Engineering SRL, în echivalent de 18.027 euro
• în data de 6 februarie 2013, a cerut o excursie de două săptămâni în iIsulele Mauritius pentru două persoane (el şi soţia sa) pentru luna octombrie 2013 de la Frank şi Goga, în echivalent de 5.324 euro;
• în cursul lunii octombrie 2012, a pretins 30.000 lei şi a primit 13.000 lei de la Cristian Goga. Primirea banilor a fost disimulată în contractul de prestări-servicii încheiat între Mîndroiu, ca persoană fizică autorizată, în calitate de prestator şi o societate comercială, în care intermediarul era administrator, în calitate de beneficiar.
• în perioada 16-21 februarie 2013, a acceptat direct şi indirect cu titlu de dar suma de 500 lei, de la Goga.
La data de 6 aprilie 201, doi dintre membrii asocierii infracţionale, respectiv Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian, la o întâlnire la care a participat și Mîndroiu Nicolae, s-au pus de acord să constituie un fond ilicit de minimum 50.000 euro din care să plătească necuvenit funcţionarii de la nivel local care fie creează probleme în derularea contractelor cu autorităţile statului, fie trebuie mituiţi pentru obţinerea unor astfel de contracte.
În considerarea acestor intenţii, în perioada 21 februarie 2013- aprilie 2013, inculpaţii Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian (fie împreună, fie separat) s-au întâlnit cu un funcţionar din cadrul unui consiliu judeţean pentru a stabili condițiile de cumpărare a influenței acestuia pe lângă alți funcționari din același consiliu județean sau din cadrul unor furnizori de servicii pe plan local, ca autorități contractante, astfel ca anumite contracte să fie atribuite firmelor din grupul condus de Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian.