13.9 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 8:07
No menu items!

Bulgaria va adopta moneda europeană în 2024. Cât va mai circula leva în paralel cu euro

spot_img

Bulgaria, una dintre cele mai subdezvoltate ţări ale Uniunii Europene, va trece la euro în 2024. Timp de o lună de la adoptarea monedei europene, leva și euro vor circula concomitent, moneda națională urmând a fi retrasă treptat din circulație. 

Bulgaria a fost admisă împreună cu Croaţia în anticamera euro, înca din iulie, anul trecut, și  a anunțat că va adopta moneda europeană în 2024.

Nu va exista nicio perioadă de tranziţie, aderarea la zona euro urmând să înceapă, cel mai probabil, la 1 ianuarie 2024. Astfel, moneda naţională şi euro vor circula concomitent timp de o lună, leva urmand a fi retrasă din circulatie la începutul lunii februarie 2024.

Bulgarii vor putea schimba moneda națională la un curs fix de 1,95 leva pentru un euro.

19 state membre ale Uniunii Europene folosesc euro.Lituania este țara care s-a alăturat cel mai recent clubului Zonei euro, la 1 ianuarie 2015.

Când s-ar putea alătura și România zonei euro încă nu se știe. De-a lungul timpului, autoritățile au anunțat două date pentru trecerea la euro: 2019 și apoi 2024.

Acum, autoritățile spun că țară noastră trebuie mai întâi să își restabilească să-și echilibrul macroeconomic, inclusiv prin combaterea efectelor negative generate de pandemia Covid-19 și prin implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, iar abia apoi va stabili un (nou) calendar privind aderarea la zona euro.