16.5 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 7:32
No menu items!

Bucureștiul are prima femeie primar din istorie. Gabriela Firea a câștigat „la pas”

spot_img

Primăria Capitalei are, pentru prima dată în istorie, un primar femeie. Senatoarea PSD Gabriela Firea este dată drept câștigătoare detașată de toate casele de sondare a opiniei publice.

În vârstă de 44 de ani, pe care îi va celebra în 13 iulie, Gabriela Firea a fost o jurnalistă de succes – moderatoarea emisiunii „Știrea Zilei”, la Antena 3, director al revistei economice „Săptămâna Financiară. A ales să intre în politică obținând, în 2012, mandatul de senatoare de Ilfov.

A absolvit Școala Generală nr. 8, din cartierul băcăuan Letea, și apoi Liceul de aviaţie Henri Coandă, de unde s-a ales cu pasiunea pentru cuvântul scris, „grație minunatului profesor de limba română Gheorghe Iorga”, după cum povestește. După absolvirea Facultății de Litere a Universității din București, a urmat cursuri postuniversitare la Academia de Studii Economice din București. Și-a început cariera în presă în 1990, fiind reporter la săptamânalul „Pur și simplu“ din Bacău, iar apoi la cotidianul Azi din București, în perioada 1991-1992. În anii 1992-1993 a fost redactor-prezentator la Radio Contact. În perioada 1993-1999 a lucrat la Televiziunea Română ca realizator de reportaje economice, în special financiar–bancare, editor–prezentator al emisiunii „Jurnal”, realizator-moderator al emisiunii „Ediție Specială” și Realizator-moderator al rubricii „Știrea Zilei”. În ianuarie 1999 a devenit consilier pentru relații publice și imagine a premierului Mugur Isărescu, iar în perioada februarie-decembrie 1999 a fost Purtător de cuvânt al Guvernului și Secretar de Stat, șef al Departamentului pentru Comunicare din cadrul Guvernului Mugur Isărescu. În decembrie 2000 a fost distinsă cu Ordinul național Steaua României în grad de ofițer.

Din anul 2001 lucrează în cadrul trustului de presă Intact, fiind redactor și prezentator al emisiunii „Observator” (până în iulie 2009), precum și realizator al emisiunii „Săptămâna Financiară” la Antena 1 și al emisiunii „Știrea Zilei” la Antena 3. Din septembrie 2008 este director general al revistei Săptămâna Financiară, după ce anterior fusese director editorial al publicației, de la înființarea acesteia, în martie 2005. Din iunie 2009 a preluat conducerea firmei Intact Advertising, o agenție de organizare evenimente și publicitate.

Gabriela Firea este membru al Uniunii Scriitorilor din 2002. A primit premiul pentru debut din partea Asociației Scriitorilor din București în anul 2001, pentru volumul de versuri „O altă lume”. Printre cărțile scrise de ea se numără și romanul „Trei motive”, cartea pentru copii „Țara sucită și-nvârtită”, volumul de eseuri economice „Economia de cuvinte” și volumul de eseuri social-economice „Jurnalul unui observator”.

Membră a Partidului Social Democrat din august 2012. A candidat pentru un loc în Senat, din partea PSD, în colegiul 1 Ilfov, la alegerile din 9 noiembrie 2012, fiind aleasă de 74,65% dintre cei care au votat. Este membră a Comisiei pentru Cultură și Media a Senatului și vicepreședinte a Comisiei Comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO și purtător de cuvânt a grupului senatorilor PSD.

În 24 februarie 2013, a fost aleasă în funcția de președinte al organizației județene Ilfov a PSD, iar la Congresul PSD din 20 aprilie 2013 a fost aleasă vicepreședinte al partidului la nivel național, fiind propusă de Organizația Femeilor Social-Democrate.

Din 2014 a fost desemnată purtător de cuvânt al partidului, iar la alegerile prezindențiale din 2-16 noiembrie 2014 a îndeplinit funcția de purtător de cuvânt al candidatului PSD Victor Ponta.

În data de 10 februarie 2015 a fost desemnată de către Comitetul Executiv Național al PSD să coordoneze în calitate de președinte interimar filiala București a PSD, în vederea pregătirii alegerilor locale, iar pe 18 martie a fost desemnată să candideze din partea PSD pentru funcția de Primar General al Municipiului București.

Mamă a trei copii, este o creștin-ortodoxă practicantă, după cum a spus-o chiar ea.

Valeriu Motoc