9.4 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 22:32
No menu items!

BREXIT. Lira continuă să se deprecieze

spot_img

Impactul votului pentru Brexit continuă să afecteze puternic pieţele financiare, lira fiind în declin. Lira sterlină a ajuns la minimul ultimilor 31 de ani, iar acţiunile asiatice, cu excepția Japoniei – au, de asemenea, o scădere semnificativă.

Lira sterlină a adăugat luni încă o pierdere faţă de recordul negativ de vineri, având în vedere că indicii futures au scăzut cu mai bine de 3%, aducând şi mai multă incertitudine şi agitaţie între cele două partide politice principale din Marea Britanie, dar împingând de asemenea şi Scoţia spre independenţă, relatează Mediafax.

Lira a scăzut cu 2%, la 1,3403, extinzând pierderea de 8,1% de vineri. Euro s-a depreciat 0,8% în raport cu dolarul, după ce a scăzut cu 2,4% în sesiunea precedentă.

Petrolul a scăzut la 47 de dolari barilul, în timp ce cererea pentru activele sigure a crescut puternic în SUA şi a propulsat aurul şi obligaţiunile americane. Acţiunile japoneze şi-au revenit după cea mai slabă zi din ultimii cinci ani, după anunţul guvernului că va lua măsuri pentru stabilizarea pieţelor.

Victoria taberei pentru Brexit a lovit puternic pieţele financiare şi a depreciat lira şi activele cu randament ridicat cu mai bine de 2.500 de miliarde de dolari, care au fost şterşi din pieţe.

R.D.