3 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 3:51
No menu items!

BREXIT. Londra ar putea să nu declanşeze „niciodată” ieşirea din Uniunea Europeană

spot_img

Regatul Unit ar putea să nu declanşeze „niciodată” ieşirea sa din Uniunea Europeană, în pofida victoriei Brexit la referendumul de joia trecută, a estimat duminică un diplomat european, citat de AFP.

„Sentimentul meu personal este că nu vor notifica niciodată” UE asupra intenţiei lor de a părăsi Uniunea, a declarat acest diplomat, sub rezerva anonimatului.

Potrivit articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, semnat în 2007, care nu a fost utilizat niciodată până în prezent, pentru a-şi angaja retragerea, Regatul Unit trebuie să notifice Consiliul European, compus din şefi de stat şi de guvern din ţările membre, cu privire la intenţia sa de a părăsi Uniunea şi apoi să negocieze timp de doi ani, cel mult, „un acord de retragere”.

„Noi dorim ca Londra să declanşeze articolul 50 acum pentru ca să existe o claritate. Cum însă nu îi putem forţa, mă aştept ca ei să-şi ia timp pentru aceasta”, a declarat acelaşi diplomat. „Şi nu exclud, acesta este sentimentul meu personal, că ei ar putea să nu o facă niciodată”, a mai adăugat el.

Miniştrii de externe ai celor şase ţări fondatoare ai blocului european au cerut sâmbătă Londrei să demareze procesul de ieşire „cât mai repede posibil”.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a exprimat nerăbdarea Bruxelles-ului.

„Nu înţeleg de ce guvernul britanic trebuie să aştepte până în octombrie pentru a decide dacă trimite sau nu scrisoarea de divorţ la Bruxelles. Aş prefera să o facă imediat”, a spus el.

R.D.