13.8 C
București
miercuri, 28 februarie 2024 - 14:27
No menu items!

Boris Johnson vrea să-i ia locul lui Jens Stoltenberg în fruntea NATO

spot_img

Fostul premier britanic Boris Johnson a declarat că va candida pentru postul de secretar general al Alianței Nord-Atlantice. Anunțul a fost făcut la un buletin de știri ucrainean 24/7, potrivit publicației ucrainene Pravda.

„În fruntea NATO? Este o idee grozavă. Știți, este o idee foarte bună. Vreau să subliniez, dragi prieteni, că am această idee și să nu uite nimeni că există un candidat (pentru funcția de secretar general al NATO) pe linie. De data aceasta, cred că voi fi norocos”, a declarat Johnson.

El a reamintit că fostul premier italian Mario Draghi a sugerat ca un reprezentant al Uniunii Europene să fie numit în funcția de viitor secretar general al NATO.

„Nu sunt deloc de acord cu el. Cred că există și alți candidați în afara Uniunii Europene. Nu trebuie să fie neapărat UE. Eu mă consider cu siguranță un candidat. Este o poziție bună și importantă”, a adăugat fostul premier britanic.

Johnson a subliniat că NATO este „mai puternică ca niciodată” și că în curând i se vor alătura noii membri Suedia și Finlanda.

„Și vedem destul de clar că aderarea Ucrainei este o perspectivă. Trebuie să se întâmple, este evident. Putin a demontat toate argumentele împotriva aderării Ucrainei la NATO. Acum acestea au dispărut”, a spus el.

Jens Stoltenberg, actualul secretar general al NATO, aflat în funcție de la 1 octombrie 2014, nu intenţionează să-şi prelungească mandatul şi urmează să părăsească postul aşa cum a planificat, în toamna acestui an, a anunţat alianţa nord-atlantică.

                                                                                                                    Adina Silav