0.5 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 10:42
No menu items!

BNR: Mai e loc pentru reducerea dobânzilor la credite

spot_img

bani ghiseu

Banca Națională a României (BNR) a transmis marți că există, în continuare, spațiu pentru reducerea ratelor dobânzilor la creditele acordate de instituțiile de credit, după ce a scăzut dobânda-cheie la minimul istoric de 4% pe an. Decizia se aplică de miercuri.

”Consolidarea transmisiei politicii monetare este, astfel, de natură să asigure premise pentru revigorarea creditării sustenabile, refacerea încrederii şi susţinerea creşterii economice. Există, în continuare, spaţiu pentru reducerea ratelor dobânzilor la împrumuturile acordate companiilor şi populaţiei, cu respectarea normelor de prudenţialitate”, a transmis banca centrală.

Chiar și după trei reduceri consecutive ale dobânzii-cheie, creditarea sectorului privat continuă să fie slabă, iar băncile nu au răspuns la fel de rapid pe palierul scăderii costurilor împrumuturilor.

”Dinamica anuală reală a creditării sectorului privat rămâne în teritoriu negativ, în pofida unei relative îmbunătăţiri a evoluţiei împrumuturilor în monedă naţională. Reducerile succesive ale ratei dobânzii de politică monetară din ultimele luni s-au reflectat favorabil, cu un anumit decalaj, asupra ratelor dobânzilor la împrumuturile acordate sectorului real”, arată BNR.

BNR a luat decizia reducerii dobânzii-cheie până la 4% pe an în condițiile îmbunătățirii evoluției și perspectivelor inflației. Potrivit băncii centrale, exporturile, alături de producția agricolă a acestui an, au reprezentat principalul motor al recentei revigorări a activității economice din România. La polul opus, cererea internă își revine greu.

Cosmina Croitoru