13.8 C
București
miercuri, 28 februarie 2024 - 14:44
No menu items!

Bebelușul luat de la părinți de autoritățile din Danemarca a ajuns în custodia bunicilor din România

spot_img

Bebelușul român Mathias Rotundu, luat de la părinți de autoritățile din Danemarca, în februarie anul acesta, a ajuns în custodia bunicilor materni, în România. Anunțul a fost făcut, miercuri seara, de ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea.

„Am primit vești extraordinare. După eforturile considerabile făcute de autoritățile române, Danemarca a acceptat repatrierea băiețelului M.R. și acesta a ajuns astăzi la familia bunicilor materni!

Mă bucur din tot sufletul că prin eforturile făcute de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin Autoritatea Naționala pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopției, cu ajutorul nemijlocit al Ministerului Afacerilor Externe, am reușit să convingem autoritățile daneze că cea mai bună soluție pentru bebeluș este ca acesta să ajungă în grija familiei sale extinse.

Bunicii materni ne-au impresionat și pe noi, prin determinarea pe care au avut-o să dovedească faptul că vor cu adevărat să se implice total în creșterea copilului, să-l îngrijească și să-i asigure toate condițiile de care acesta are nevoie.

Timp de aproape 6 luni, noi și colegii de la Ministerul de Externe am depus eforturi considerabile să ajungem la acest rezultat și mă bucur că autoritățile daneze au fost de acord că doar familia este singurul mediu de care are nevoie un copil pentru a-i fi bine. Dorim și în continuare să-i sprijinim pe bunici, să le fim alături și să-i îndrumăm pentru ca băiețelul să simtă cât mai puțin lipsa părinților săi”, a scris Gabriela Firea pe contul de Facebook. 

Potrivit ministrului, evoluția acestuia în familia extinsă va fi monitorizată atent și sprijinită de DGASPC Vaslui care se va implica în asigurarea continuității serviciilor de reabilitare a copilului, în integrarea sa în familia bunicilor, precum și în sprijinirea membrilor familiei în procesul de adaptare la acest nou context.

La începutul lunii februarie a acestui an, doi români, soţ şi soţie, au fost reţinuţi în Danemarca, la câteva zile după ce şi-au dus copilul de o lună la spital unde a fost internat. Medicii au stabilit că bebeluşul are hemoragie craniană şi suspectează „sindromul bebeluşului scuturat”. 

Emanuel Stan