3 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 14:00
No menu items!

Băsescu: ANAF să publice și datoriile statului către contribuabili

spot_img

Fostul președinte Traian Băsescu a afirmat, duminică, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că, dacă ANAF vrea să fie corect, ar trebui să publice și lista datoriilor statului față de firme și persoane fizice, nu numai invers.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat, la 11 mai, lista cu micii datornici la bugetul general consolidat, din care reiese că 144.829 de contribuabili mici și instituții publice aveau restanțe mai mari de 10.000 lei la 31 martie 2016, suma totală a datoriilor fiind de 77,11 miliarde de lei, din care 81% (62,46 miliarde de lei) reprezintă arierate nerecuperabile.

European Food, Complexul Energetic Hunedoara și Societatea Română de Televiziune sunt cei mai mari datornici la bugetul de stat, potrivit datelor publicate, pe 3 mai, de Agenția Națională de Administrare Fiscală. Potrivit ANAF, 186 de mari contribuabili, cu restanțe de peste 100.000 lei, înregistrează obligații fiscale totale de 2,60 miliarde de lei, din care 1,92 miliarde de lei obligații de plată principale și 684 milioane de lei obligații accesorii.

Așa ar fi corect. 1. ANAF a publicat lista firmelor care au datorii la stat. Este corect. 2. Urmează să fie publicată lista persoanelor fizice care au datorii la stat. Este corect . 3. Dacă ANAF vrea să fie corect până la capăt, trebuie să publice și lista datoriilor statului față de firme și persoane fizice (ex: datorii la rambursări TVA, neachitarea subvențiilor pentru agricultori, procese pierdute de stat cu firme românești, procese pierdute de stat cu privire la drepturi salariale sau despăgubiri pentru condamnări la CEDO, rambursări stabilite de instanțe cu privire la încasarea abuzivă a taxei de mediu achitată de posesorii de autoturisme etc, etc). Așa ar fi corect

Traian Băsescu
Facebook

ANAF a nunțat că va publica, săptămâna viitoare, lista persoanelor fizice care au datorii la bugetul de stat.

Valeriu Motoc