7 C
București
duminică, 11 aprilie 2021 - 3:46

Banca de investiții Berenberg: Performanța companiilor de la BVB, remarcabilă

Performanţa acţiunilor companiilor listate la bursa din România a fost una remarcabilă, indicele MSCI România Total Return a crescut cu mai mult de 150% în ultimii cinci ani, în dolari, a declarat Carsten Hesse, EME Equity Strategist la banca germană de investiţii Berenberg, citat într-o analiză publicată de Bursa de Valori București.

”Datorită unei creşteri economice foarte puternice şi a expansiunii fondurilor de pensii private, tot mai multe companii se listează la Bursa de Valori Bucureşti. Interesul investitorilor străini faţă de companiile listate la bursa din România a crescut foarte mult, în special faţă de sectorul bancar şi Fondul Proprietatea, lucru care este confirmat, de asemenea, prin dublarea volumului tranzacţiilor faţă de anul 2012. Recentele IPO-uri, MedLife şi DIGI, şi tranzacţiile semnificative din piaţă au fost foarte reuşite, ceea ce nu ne surprinde, deoarece investitorii sunt foarte interesaţi să profite de perspectivele de creştere puternică a economiei prin investiţii în companii româneşti”, a spus Hesse.

Acesta a mai afirmat că reglementările s-au îmbunătăţit, de exemplu, modul în care sunt distribuite dividendele, şi a fost redusă birocraţia pentru a scurta durata şi complexitatea procedurii de deschidere a unui cont de tranzacţionare pentru investitorii instituţionali străini.

”Să sperăm că vor urma în scurt timp alte tranzacţii mari pe piaţa de capital pentru a menţine interesul puternic al investitorilor internaţionali faţă de piaţa de capital din România”, a subliniat reprezentantul Berenberg.

Renaissance Capital, una dintre cele mai importante bănci de investiţii în pieţele emergente, a emis o opinie similară.

”Piaţa românească a avut printre cele mai bune performanţe în acest an. Un număr mai mare de investitori faţă de acum doi ani au cunoştinţe despre piaţa din România şi tranzacţionează aici. De asemenea, în ultimele 12 luni am vazut un interes crescut din partea clienţilor noştri să afle mai multe informatii despre piaţa de capital românească. Activitatea în creştere pe piaţa bursieră vine ca urmare a unui avans economic sănătos şi a randamentelor dividendelor peste media din regiune”, a afirmat Mark Reed, Global Head of Sales Trading la Renaissance Capital.

T.S.