19.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 17:31
No menu items!

Balerină americană de origine rusă, arestată în Rusia pentru înaltă trădare. Dansatoarea riscă 20 de ani de închisoare

spot_img

Xenia Karelina, o balerină cu dublă cetățenie ruso-americană în vârstă de 32 de ani, a fost reținută de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) sub acuzația de înaltă trădare. FSB, cunoscut ca fiind forța de securitate secretă a lui Vladimir Putin, susține că Karelina a strâns fonduri pentru armata ucraineană, un act considerat trădare în Rusia, unde tensiunile dintre Rusia și Ucraina rămân ridicate.

Arestarea Xeniei Karelina a fost confirmată marți de oficialii ruși, iar imaginile video o arată pe balerină fiind escortată în cătușe într-o sală de judecată, cu fața ascunsă. Karelina, o rezidentă din Los Angeles, a obținut cetățenia americană în 2021.

Karelina a fost reținută în fața unui cinematograf din Ekaterinburg, Rusia, sub acuzații inițiale legate de infracțiuni care ating bunele moravuri, scriu jurnaliștii ”Time”.  Ekaterinburg, cel mai mare oraș din regiunea Ural, a mai avut parte de incidente similare, inclusiv arestarea jurnalistului Evan Gershkovich de la „The Wall Street Journal” sub acuzația de spionaj.

Investigațiile ulterioare au dus la acuzația că Karelina a transferat 51,80 de dolari dintr-un cont bancar american către o organizație caritabilă ucraineană numită Razom. FSB susține că Karelina a colectat în mod activ fonduri începând cu februarie 2022 în sprijinul forțelor armate ucrainene. În plus, FSB susține că Karelina a participat la acțiuni publice de susținere a regimului de la Kiev în timp ce locuia în Statele Unite.

Trecutul Karelinei relevă faptul că aceasta a absolvit Universitatea Federală Ural în 2013. Profilurile sale online indică faptul că a studiat la Universitatea din Maryland și că în prezent lucrează ca manager la Ciel Spa din Beverly Hills.

Cazul a atras atenția asupra problemei mai largi a americanilor deținuți în Rusia, inclusiv Gershkovici și fostul pușcaș marin american Paul Whelan. Recent, un bărbat din Texas, David Barnes, a fost condamnat la 21 de ani de închisoare la Moscova pentru acuzații de abuz asupra copiilor.

Elena Cristea