8.9 C
București
luni, 10 mai 2021 - 5:35

Avocatul Poporului reacționează după acuzațiile de omor de la Spitalul de Urgență Sibiu. Cere transparență și comunicare

Avocatul Poporului ia poziție după dezvăluirile înfiorătoare de la Spitalul de Urgență Sibiu, unde procurorii au deschis un dosar pentru omor. Renate Weber a transmis, marți, un comunicat de presă în care trage un semnal de alarmă privind nevoia de transparenta atunci cand persoanele sunt lipsite de libertate si in imposibilitate de a comunica, asa cum e cazul pacientilor internati la terapie intensiva.

“Avocatul Poporului nu se substituie niciunei autorităţi publice, nici Parchetului, niciunor comisii de control, care au rolul lor în a stabili exact ce anume s-a petrecut la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Ne exprimăm însă speranţa ca în viitor toate autorităţile publice să colaboreze instituţional, deplin şi transparent cu Avocatul Poporului, garantul constituţional al respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale”, potrivit comunicatului transmis de Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului aminteşte că la începutul lunii iunie 2020, la Recomandarea Subcomitetului pentru Prevenirea Torturii din cadrul ONU, a demarat un proiect vizând spitalele COVID şi suport COVID, pentru a se asigura că atât drepturile pacienţilor internaţi, cât şi ale personalului medical sunt respectate în egală măsură.

“Din păcate, câţiva manageri de spitale, şi mai ales unii politicieni, fără să înţeleagă rostul acţiunilor noastre de prevenire, nevoia de transparenţă atunci când persoanele sunt lipsite de libertate şi în imposibilitate de a comunica, aşa cum e cazul pacienţilor internaţi la terapie intensivă, au blamat instituţia şi iniţiativa noastră”, a adăugat Avocatul Poporului.