11.4 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 23:20

Avocatul Poporului, despre certificatul verde: “Aduce o restrângere a unor drepturi şi libertăţi”

spot_img

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat, luni, că introducerea obligativității prezentării certificatului verde aduce o restrângere a unor drepturi și libertăți, iar măsura ar fi trebuit făcută printr-o lege adoptată în Parlament şi nu printr-o hotărâre de Guvern.

„Introducerea obligativităţii prezentării certificatului verde aduce o restrângere a exerciţiului unor drepturi şi libertăţi. Eu m-aș fi așteptat ca, la noi, să se facă aceste lucruri prin lege pentru că așa a spus Curtea Constituțională, nu o dată. Vă aduceți aminte, în 2020, au fost mai multe decizii în acest sens și era firesc ca acest lucru să se întâmple printr-o lege”, a precizat Renate Weber.

Avocatul Poporului a criticat Guvernul Cîțu că nu a pregătit din timp măsurile și a spus că nu poate ataca în instanță hotărârea privind noile restricții sanitare.

„Guvernul avea la dispoziție toată vara ca să pregătească un proiect de lege, care să fie după aceea dezbătut în Parlament. Hotărârea de Guvern, din păcate, nu poate fi atacată la Curtea Constituțională. Doar persoanele individuale pot să o atace în contencios administrativ”, a adăugat Weber.

Și șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, atrăgea atenția, la sfârșitul săptămânii trecute, că orice limitare a accesului cetățenilor în diverse spații se poate face doar printr-o lege adoptată de Parlament.

                                                                                                                   Adina Silav

Accesul pe baza certificatului verde poate duce la discriminare. Șeful CNCD:”Nu există cadru legal”