10.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024 - 21:56
No menu items!

Avocatul Poporului cere audierea medicilor online sau la spital, după ce aceștia s-au plâns că sunt amenințați cu mandate de aducere

spot_img

Avocatul Poporului solicită schimbarea modului în care sunt audiați medicii de la ATI, în urma reclamațiilor făcute de rudelor celor care au murit în spitale. Și asta după ce cadrele medicale s-au plâns că sunt amenințate, în cazul neprezentării la audieri, că vor fi luate de la spital sau de casă cu mandat de aducere.

Avocatul Poporului a transmis, miercuri, că a fost sesizat de mai mulți medici din secții ATI despre procedurile de audiere a acestora, în urma unor reclamații formulate de persoane fizice, care se constituie părţi vătămate, privind infracțiunea de ucidere din culpă, în contextul spitalizării rudelor decedate.

Medicii de la ATI susțin că sunt citați telefonic cu obligația de a se prezenta la sediul secțiilor de Poliție pentru a da declarații, fiind amenințați că, în situația neprezentării, vor fi citați cu mandate de aducere de acasă sau de la spital.

În urma acestor sesizări, Avocatul Poporului sare în ajutorul acestora și recomandă audierea cadrelor medicale fie online, fie în spații special amenajate la locul de muncă al acestora.

„Având în vedere că suntem în plin val 4 al pandemiei COVID-19, fiind de notorietate situația medicilor din secțiile ATI – suprasolicitarea fizică și psihică a acestora – obligația deplasărilor fizice la sediul secțiilor de Poliție, cu consecința părăsirii locului de muncă, în condițiile în care este bine-cunoscută lipsa personalului calificat, audierea fizică, în condiţii de cele mai multe improprii, mărește riscul contaminării atât pentru medici, cât și pentru personalul implicat în audiere. Fără a interveni în procedurile judiciare specifice, recomandăm o conduită mai flexibilă în ceea ce privește procedura de citare în fața organelor de urmărire penală, dar și posibilitatea audierii cadrelor medicale fie online, dacă infrastructura permite acest lucru, fie în spații special amenajate la locul de muncă al acestora, astfel încât calitatea actului medical să nu aibă de suferit, și numai în cazuri cu totul excepționale, ea să se realizeze fizic, cu respectarea condițiilor de igienă și distanțare, astfel încât riscul contaminării cadrelor medicale sau de către acestea să fie eliminat”, precizează Avocatul Poporului.

                                                                                                                    Adina Silav