8.3 C
București
joi, 18 aprilie 2024 - 7:34
No menu items!

Avocatul lui Ion Iliescu, plângere împotriva procurorilor militari în dosarul Revoluției: „Ar putea avea soarta Mineriadei”

spot_img

Avocatul lui Ion Iliescu, Adrian Georgescu, a anunțat, miercuri, că a depus o plângere la Secţia de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, prin care cere verificări privind modul în care a fost trimis în judecată dosarul Revoluţiei de către procurorii militari. În opinia apărătorului, și acest dosar ar putea avea soarta dosarului Mineriadei, în care Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus refacerea anchetei. 

În opinia avocatului, în dosarul Revoluției ar putea fi vorba despre abuz în serviciu.

„Nu vreau să dau 100%, dar 99%, da. Suntem în aceeşi ipoteză (că şi dosarul Revoluţiei să fie trimis înapoi la parchet, precum cel al Mineriadei, n.r.). E adevărat că luând modelul şi văzând lipsurile care au fost semnalate în dosarul Mineriadei, în cel al Revoluţiei, procurorii au încercat să vină cu un dosar de urmărire penală mai bun calitativ. Numai că, după cum aţi observat, din cauza grabei, au uitat că mai aveau în derulare la momentul dării actului de sesizare acte de urmărire penală. Să vedem cum se va rezolva chestiunea. Am sesizat secţia cu privire la modul în care a fost întocmit acel rechizitoriu”, a spus avocatul.

Acesta a mai precizat că plângerea nu a fost depusă împotriva vreunui procuror.

Procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus au fost puşi sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii, a anunţat, în 8 aprilie, procurorul general Augustin Lazăr.

Augustin Lazăr a precizat că dosarul cauzei cuprinde 3.330 de volume, dintre care 2.030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016, menţionând că pentru întocmirea rechizitoriului au fost administrate probleme obţinute dupa 13 iunie.

R.D.