13.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 22:41
No menu items!

UPDATE ORA 19.00 Avize negative pentru miniștrii USR propuși de Dacian Cioloș

spot_img

UPDATE ORA 19.00: Oana Ţoiu, propusă pentru funcţia de ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, a primit, marţi, aviz nefavorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, cu 18 voturi „pentru” și 24 „împotrivă”.

UPDATE ORA 17.45: Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mihai Goţiu, a primit marţi aviz negativ din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului – 18 voturi „împotrivă”, 9 „pentru” şi 7 abţineri.

UPDATE ORA 16.00: Ministrul propus la Justiţie, Stelian Ion, a primit aviz negativ în urma audierii în cele opt comisii comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Avize negative și pentru Dragoș Pîslaru– 11 voturi „pentru”, 16 „împotrivă” și  13 “abțineri”- și Mihai Goțiu- 9 „pentru”,  21 „împotrivă” și  6 “abțineri”.

Oana Țoiu, ministrul propus la Muncă, este audiată de la ora 16.30.

“Ne asumăm foarte clar un sprijin pentru creșterea negocierilor colective în România. Specific pe asta ne angajăm ca cel puțin o dată pe lună să existe întâlniri cu partenerii social și propunem să fie invitați și la comitetele pentru situații de urgență când se discută restricții pentru angajați și angajatori. Prezentul dialog este parțial disfuncțional”, a spus Țoiu.

UPDATE ORA 15.00: Vot negativ și pentru Ionuț Moșteanu. Ministrul propus al Dezvoltării a primit 10 voturi „pentru”, 14 „împotrivă” și 16 “abțineri”.

Claudiu Năsui, ministrul propus al Economiei, a primit 13 voturi „pentru”, 22 „împotrivă” și 11 “abțineri”.

De la ora 15.00 sunt audiați Stelian Ion la Comisia pentru Justiție, Mihai Goțiu la cea pentru Mediu și Dragoș Pîslaru, la Comisia Buget-Finanțe.

„Au fost anumite puncte pe care în 8 luni am reușit să le atingem împreună în cadrul mandatului, dar au fost și lucruri care nu au fost duse la îndeplinire. De aceea vin astăzi pentru un nou mandat, care este în linii mari același, cu idei importante pentru Justiție. Propunerea noastră e structurată în 3 mari componente. Primele idei și primele angajamente se referă la respectarea independenței Justiției pentru care voi lupta întotdeauna, una dintre ele fiind desființarea SIIJ.

Este importantă reforma Inspecției Judiciare, să devină independentă, deloc legată de factorul politic, altfel nu putem spera la o Justiție independentă, cu anticorpi”, a declarat Stelian Ion.

Iulia Scântei, președinta comisiei, din partea PNL, i-a amintit acestuia că nu a dat aviz proiectului ”Anghel Saligny”, prin care primarii primesc bani de la Guvern pentru proiecte locale. Stelian Ion s-a apărat, spunând că premierul i-a cerut ”imperativ” să dea aviz, deși proiectul nu avea toate avizele necesare, nici de la Transporturi sau Finanțe. El a susținut  că criza guvernamentală a fost pornită de Florin Cîțu, care l-a demis intempestiv.

„Avem câteva teme urgente: criza sanitară, criza energetică foaia de parcurs pe care ne-am asunat-o pe termen mediu, implementarea PNRR, și încă o temă vitală, bugetul țării pe anul 2022. Separat de aceste urgențe, discutăm de subiecte care sunt legate de finanțe: debirocratizare, decăpușare, prevenirea spălării banilor, reorganizarea ANAF.

România este în una dintre cele mai dificile perioade din istoria recentă, cel puțin. Suntem o pată neagră pe harta Europei, cu spitale care nu mai fac față. Criza energetică amenință siguranța tuturor cetățenilor.

Candidatura nu este o candidatură politică, a unui partid. Este o candidatură care trebuie să rezolve o criză pe termen scurt. După aceea ne reașezăm și discutăm”, a spus Dragoș Pîslaru.

UPDATE ORA 14.00: Avize negative pentru alți doi miniștri din Guvernul Cioloș.

Cristian Ghinea, ministrul propus al Fondurilor Europene, a primit 7 voturi „pentru”, 13 „împotrivă” și 8 “abțineri”.

Cristina Prună, ministrul propus al Energiei, a primit 14 voturi „pentru”,  27 „împotrivă” și 12 “abțineri”.

La ora 14.00 a început audierea lui Claudiu Năsui, ministrul propus al Economiei.

„Trebuie să finalizăm finanțarea pentru schemele de ajutor de stat. Un sector extrem de afectat de pandemie și de măsurile statului pentru a depăși pandemia este sectorul HORECA. Foarte multe firme o duc foarte greu. Am avut o schemă de ajutor de stat care a încetinit puțin. Banii trebuie dați cât mai repede. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poate face statul pentru antreprenor este să nu îi mai pună bețe în roată, vorbim despre debirocratizare”, a declarat Claudiu Năsui.

Tot la ora 14.00, la Comisia pentru Administrație, este audiat Ionuț Moșteanu, ministrul propus al Dezvoltării.

„A fost un punct fierbinte în lunile care au trecut: discuţiile despre noul program de dezvoltare. USR nu a fost împotriva dezvoltării localităţilor mici. Ştiu că au resurse limitate. Trebuie să ne asigurăm că fiecare leu va face diferenţa şi să nu repetăm din greşelie trecutului. Am cerut transparenţă. Nu vrem să mai vedem proiecte de mântuială. E nevoie de o reformă a programului Anghel Saligny”, a declarat Ionuţ Moşteanu, precizând că speră să se încheie această criză guvernamentală în cel mai scurt timp.

UPDATE ORA 13.00Cătălin Drulă, ministrul propus la Transporturi, a primit 12 voturi „pentru”, 8 „împotrivă” și 7 „abțineri”.

Alin Stoica, ministrul propus la Interne, a primit 19 voturi „pentru”, 5 „împotrivă” și 13 „abțineri”.

La ora 13.00 este audiat Cristian Ghinea, ministrul propus al Fondurilor Europene. Cristian Ghinea are 10 minute la dispoziție să își susțină proiectul.”Am încercat și sper că am reușit să țin PNRR departe de segmentul politic. Am reușit să avem un plan bun, apreciat de Comisia Europeană. E o reușită a echipei”,a spus el.

Tot la ora 13.00, la Comisia de Economie, este audiată Cristina Prună, ministrul propus al Energiei.

„Trebuie să acționăm la nivel legislativ și administrativ pentru a avea o lege eoliană off-shore, care să permită investițiile în energia regenerabilă eoliană în Marea Neagră”, a declarat Cristina Prună.

UPDATE ORA 12.00: Nicu Fălcoi, propus ministru al Apărării Naţionale, are aviz negativ. El a primit 8 voturi „pentru”, 15 „împotrivă” și 13 „abțineri”.

Rezultatul votului comisiei după audierea Monicăi Berescu, propusă pentru Ministerul Cercetării, Inovării și Digitaliării: 17 voturi „pentru”, 17 voturi „împotrivă” și 8 „abțineri”.

Dan Barna, propus pentru Ministerul Afacerilor Externe, a primit 20 de voturi “împotrivă”, 4 abțineri și 11 voturi „pentru”.

Barna a fost taxat de parlamentari cu un aviz negativ, după ce a utilizat, la prezentarea strategiilor sale în raport cu SUA și NATO, un limbaj colocvial, și nu unul diplomatic, deși poziția sa de fond a fost una corectă ca descriere a situației și în acord cu politica externă a României din ultimii 25 de ani.

La ora 12.00, la Comisia de Apărare, este audiat Alin Stoica, ministrul propus la Interne.

La aceeași oră este audiat, la Comisia de Transporturi, Cătălin Drulă. Acesta susține că monitorizează în continuare lucrările de infrastructură și trece în revistă stadiul în care acestea se află.

”Îmi doresc ca Deceniul 2020 -2030 să fie Deceniul pentru Infrastructură. PNRR e o oportunitate, nu dorim să devină o criză. În loc să aduc sinecuri de partid, am adus directori cu experiență de mari companii românești și străine în consilii de administrații. Magistrala 6 are două secțiuni și sunt tratate diferit. Prima care se termină la Tokyo e finanțată de UE. Pentru sectorul nordic, analiza experților BEI a arătat o rentabilitate sub 5%”, a spus Drulă.

Știre inițială:

Miniștrii pe care i-a propus premierul desemnat Dacian Cioloș sunt audiați, marți, în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Deja doi dintre ei, Iulia Popovici, propusă ministru al Culturii, și Tudor Pop, propus la Minsterul Tineretului și Sportului, au primit aviz negativ.

Iulia Popovici a primit 4 voturi „pentru”, 9 „împotrivă” și 7 „abțineri”.

Tudor Pop a primit 9 voturi “pentru”, 12 „împotrivă”și 4 „abtineri”.

Audierile-maraton au început, marți, la ora 10.00, cu Iulia Popovici și Tudor Pop.

La ora 11.00, au început audierile Monicăi Berescu, propunerea pentru Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

La 11.00 este audiat și Nicu Fălcoi, pentru portofoliul Apărării. El susține că USR va deschide discuții cu toate partidele politice pentru asigurarea calității vieții militarilor. Prioritățile imediate: asigurarea resurselor militare la minim 2% din PIB, asigurarea obiectivelor din Strategia Națională a Țării. Nicu Fălcoi vorbește despre nevoia de modernizare a armatei.

Tot la ora 11.00 a fost programată audierea lui Dan Barna, ministrul propus la Externe.

La ora 12.00, la Comisia de Apărare, este audiat Alin Stoica, ministrul propus la Interne. La aceeași oră este audiat, la Comisia de Transporturi, Cătălin Drulă.

Cristian Ghinea, ministrul propus al Fondurilor Europene, este audiat la ora 13.00 la Comisia pentru Afaceri Europene. Tot la ora 13.00, la Comisia de Economie, este audiată Cristina Prună, ministrul propus al Energiei.

La ora 14.00 este audiat Claudiu Năsui, ministrul propus al Economiei.

Tot la ora 14.00, la Comisia pentru Administrație, este audiat Ionuț Moșteanu, ministrul propus al Dezvoltării.

De la ora 15.00, vor fi audiați Stelian Ion la Comisia pentru Justiție, Mihai Goțiu la cea pentru Mediu și Dragoș Pîslaru, la Comisia Buget-Finanțe.

Oana Țoiu, ministrul propus la Muncă, va fi audiată la ora 16.30, iar ultima pe listă, Ioana Mihăilă, propusă la Sănătate, va începe audierea la ora 18.30.

                                                                                                                 Adina Silav