15.5 C
București
luni, 29 aprilie 2024 - 10:28
No menu items!

Avertisment! Budapesta pregătește o operațiune specială informațional-psihologică (IPSO) împotriva Kievului

spot_img

Comisarul pentru drepturile omului de pe lângă Parlamentul de la Kiev, Dmitro Lubineţk, susţine că Ungaria a încălcat dreptul internaţional umanitar preluând 11 prizonieri de război ucraineni din Rusia și neavertizând Ucraina despre acest lucru. În plus, a subliniat Lubineţk, Budapesta pregătește acum o operațiune specială informațional-psihologică (IPSO), pentru a acuza autoritățile Kievului că nu doresc să facă schimb de prizonieri de război cu Federația Rusă, transmite publicația RBC, citată de Rador.

„Conform informațiilor mele, Ungaria plănuieşte acum lansarea IPSO, pentru a discredita autoritățile din Ucraina şi comandamentul pentru prizonierii de război, urmând să afirme că Federația Rusă ar fi dispusă să predea prizonieri de război ucraineni, dar problema ar fi la Kiev, unde nu ar exista nicio inițiativă în acest sens” – a explicat ombudsmanul ucrainean.

Cu toate acestea, Lubineţk a remarcat că situaţia este, de fapt, cu totul alta – partea ucraineană vine în mod constant noi inițiative, transmite liste și își declară disponibilitatea de a efectua un schimb amplu de prizonieri în formatul „toți pentru toți”.

Dmitro Lubineţk a mai menționat că Ungaria trebuia să informeze Ucraina despre transferul prizonierilor de război ucraineni pe teritoriul său.

„Conform dreptului umanitar. Interpretez că Ungaria l-a încălcat. Pentru că nu poți pur și simplu să iei prizonieri de război de pe teritoriul Federației Ruse. Chiar dacă aveau motive umanitare, ar fi trebuit să informeze Ucraina în primul rând” – a adăugat oficialul.

Lubineţk a mai declarat că Ungaria ar fi trebuit să informeze Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) despre acest lucru, dar șeful misiunii CICR în Ucraina, a confirmat, joi, că nici reprezentanţii din Federația Rusă, nici cei din Ungaria nu au fost informați în legătură cu transferul a 11 prizonieri ucraineni de război pe teritoriul statului ungar.

Scandalul a izbucnit după ce Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat transferul în Ungaria a 11 prizonieri de război ucraineni de etnie maghiară, în urma unei operaţiuni în care Patriarhia Moscovei a jucat rolul de intermediar între Rusia şi Ungaria. Kievul a salutat eliberarea militarilor ucraineni, dar a transmis că Ucraina nu a fost implicată în discuţii și nici nu a fost informată oficial în legătură cu această operaţiune.

Pe 19 iunie, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, Oleh Nikolenko, a declarat că toate încercările diplomaţilor ucraineni de a stabili un contact direct cu cetăţenii predaţi de Rusia Ungariei sunt zadarnice. Pe 20 iunie, MAE de la Kiev a transmis că diplomații ucraineni au reușit să-i transfere în Ucraina pe trei dintre cei 11 prizonieri care au ajuns din Rusia în Ungaria.