Autoizolat, Ludovic Orban este în imposibilitatea de exercitare a funcției, prevăzută de Constituție și de Legea Guvernului

Premierul interimar Ludovic Orban, desemnat, vineri, de Klaus Iohannis pentru funcția de prim-ministru, s-a autoizolat la Vila Lac 1, după ce senatorul liberal Vergil Chițac a fost depistat pozitiv cu virusul COVID-19, el participând la ședința de luni a Biroului Politic Național al partidului.

Dacă ședințele de Guvern se vor putea ține în sistem de videoconferință, întrebarea este cum va semna toate deciziile Ludovic Orban, după ce va fi votat, sâmbătă, în Parlament.

În aceste condiții se poate presupune că Ludovic Orban, dar și ceilalți miniștri autoizolați, se află în situația prevăzută de Constituție la articolul 107, al 3 – „Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar”. 

Aceeași prevedere este reluată în Legea 90/2001 privind funcționarea Guvernului, la articolul 9 – „Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern”.

NICIUN COMENTARIU