15 C
București
marți, 28 mai 2024 - 7:11
No menu items!

Australia creează un serviciu de anchetă specializat în neutralizarea candidaţilor la jihad

spot_img

Aproximativ 60 de australieni luptă, în prezent, în cadrul grupării teroriste sunnite Statului Islamic în Irak şi Siria

 jihadisti

Australia a anunţat marţi crearea unui serviciu de anchetă şi intervenţie specializat în neutralizarea candidaţilor la jihad în Siria şi Irak, informează AFP.

Abilitată să supravegheze, aresteze şi aducă în faţa justiţiei presupuşi candidaţi la plecarea în zone de război din Orientul Mijlociu, această unitate va centraliza rezultatul activităţii diferitelor agenţii de informaţii implicate.

Premierul Tony Abbott a decis să aloce suma de 64 de milioane de dolari australieni (45 de milioane de euro) prevenirii şi reprimării recrutării unor tineri australieni pentru jihad, în plus faţă de suma de 360 de milioane anunţată în iulie în vederea consolidării luptei împotriva terorismului.

Aproximativ 60 de australieni luptă, în prezent, în cadrul grupării teroriste sunnite Statului Islamic (SI) în Irak şi Siria, iar alţi aproximativ 100 îi oferă un ajutor logistic sau financiar de pe teritoriul Australiei, potrivit lui Abbott.

Abbott a mai precizat că o parte a fondurilor va ajunge direct la tineri în curs de recrutare, sub forma, spre exemplu, a unui ajutor pentru formare şi pentru crearea de locuri de muncă.

Revenirea unor jihadişti originari din ţări occidentale din Siria constituie, din punctul de vedere al conducătorilor luptei împotriva terorismului, principalul risc de atentate.

C.A.