4 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 2:25
No menu items!

Patru dosare ale lui Bercea Mondial ar putea fi redeschise

spot_img

Inspecția Judiciară a concluzionat că cel puțin patru dintre cele 28 de dosare închise cu NUP, pe numele lui Sandu Anghel, din 2006 și până în prezent, vor fi redeschise

Bercea Mondial_SZ

George Muscalu, vicepreședintele CSM a anunțat, marți că una dintre cauze a vizat fapte de corupție. Alte două au vizat infracțiuni de spălare a banilor, dosarele respective fiind din anii 2008, 2010 și 2011.

Controlul făcut de Inspecția Judiciară a avut în vedere toate aspectele legate de dosare – termenele date, probele adunate, infracțiunile de care a fost acuzat Bercea Mondial, dar și soluțiile date de procurori. De asemenea, au fost controlate și conducerile parchetelor care au avut cauzele în lucru, pentru verificarea tuturor aspectelor care au ținut de cauzele închise.

Într-un caz la Parchetul Olt, soluția ca urmare a unei sesizări de la combaterea și spălarea de bani a fost de NUP, motivându-se că într-un alt dosar al DIICOT se dispusese aceeași soluție, motivându-se că există identitate de cauză. Din analiza datelor era vorba însă de alte societăți comerciale, alte conturi, deci procurorul nu a analizat suficient tranzacțiile respective.

Într-un dosar DIICOT Olt, am identificat că ar fi necesar ca procurorul să analizeze și acea soluție, întrucât există posibilitatea ca neîncepeea urmăririi penale să nu fi avut în vedere toate actele de verificare care ar fi trebuit să fie realizate în cursul urmăririi penale

George Muscalu
vicepreședinte CSM

Reprezentantul CSM a mai adăugat că au fost și situații în care inspecția judiciară a criticat formal câteva soluții, aspectele privind disjungerile făcute de unii procurori, declinările respective nu ar fi fost făcute corect pentru o parte din infracțiuni.

Sesizările CSM merg la Parchetul General, pentru că doar procurorul general al României poate emite o rezoluție prin care în dosarele închise se poate relua ancheta. De asemenea, a fost sesizată și Direcția Națională Anticorupție, care în termen de 6 luni de la acest control, să facă o nouă verificare la dosare.

Secţia de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis să sesizeze, luna trecută, Inspecţia Judiciară pentru a verifica 28 de dosare, deschise din 2006 şi până în prezent, în care Sandu Anghle a primit soluţii de neîncepere a urmăririi penale. Verificările au vizat Parchetul Olt, serviciile teritoriale ale Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Olt şi Craiova, dar şi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Craiova.

M.N.