18.7 C
București
luni, 5 iunie 2023 - 9:48
No menu items!

Atac chimic în Siria: 72 de civili, dintre care 20 de copii, au fost uciși

spot_img

Bilanțul atacului chimic împotriva orașului sirian Khan Shaykhun a ajuns la 72 de morți, dintre care 20 de copii, potrivit unor noi date ale organizației non-guvernamentale Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), transmite AFP, citată de Agerpres. 

Potrivit OSDO, „de asemenea, 17 femei sunt printre victime, iar bilanțul s-ar putea agrava, pentru că sunt persoane date dispărute”.

Aceste zeci de persoane, printre care copii, cu trupurile convulsionate și încercând să respire sub măștile de oxigen, au murit în urma unui raid aerian efectuat marți asupra localității Khan Shaykhun, fief al insurgenților și jihadiștilor din nord-vestul Siriei.

Surse medicale din Khan Shaykhun au relatat că intoxicarea s-a manifestat la victime prin stări de leșin, de vomă și spumă la gură. Fotografii ale militanților arată membri ai Căștilor Albe, forțele de securitate din zonele insurgenților, stropindu-i cu apă pe răniți.

Opoziția siriană a acuzat marți regimul președintelui Bashar al-Assad că este responsabil de atacul chimic și a cerut Consiliului de Securitate al ONU să „convoace o reuniune de urgență după această crimă și să declanșeze imediat o anchetă”.

Atacul a provocat un val de indignare internațională, mai multe țări occidentale declarând vinovat regimul lui Bashar al-Assad.

SUA, Franța și Marea Britanie au prezentat marți seara un proiect de rezoluție în care este condamnat atacul chimic din Siria și se cere de asemenea o anchetă completă și rapidă, în ajunul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

R.D.

foto: cnn.com