22.7 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 14:02
No menu items!

OMS: România, principalul focar de infecție cu pojar

spot_img

Peste 500 de cazuri de rujeolă (pojar) au fost raportate în Europa în luna ianuarie a acestui an, iar până în prezent numărul de îmbolnăviri a crescut simţitor. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cele mai mari focare de pojar sunt în România şi Italia.

Astfel, în România au fost raportate peste 3.400 cazuri de rujeolă şi 17 morţi din ianuarie 2016 până pe 10 martie 2017. Majoritatea cazurilor au apărut în zonele în care imunizarea este extrem de mică. Conform acestui raport, cele trei genotipuri de rujeolă au început să se răspândească în România din luna ianuarie 2016, nefiind prezente pe teritoriul ţării anterior. În urma analizelor de laborator şi a testelor epidemiologice, experţii vor identifica originile infecţiei.

Rata vaccinării din România a scăzut drastic în ultimii ani, în mare parte din cauza unor activişti care militează pentru interzicerea vaccinurilor.

talia se află locul doi ca rată a infecţiilor cu pojar, iar nivelul vaccinării a scăzut în ultima perioadă sub pragul de 95%, impus de către OMS.

Pojarul este un virus extrem de contagioas  care poate provoca boli grave. Deoarece virusul este endemic se poate răspândi în majoritatea zonelor de pe glob chiar dacă acestea au eliminat boala din rândul populaţiei. Orice persoană nevaccinată indiferent de vârstă poate contracta boala. OMS a sfătuit autorităţile pentru sănătate din fiecare ţară să implementeze măsurile de vaccinare pentru evitarea unei epidemii grave. 

R.D.