12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 13:25
No menu items!

Aproape jumătate din consumatorii de energie electrică, loviți de noi scumpiri, de la 1 iulie

spot_img

Aproape jumătate dintre clienţii casnici de energie electrică vor plăti, de la 1 iulie, facturi cu până la 13% mai mari, pentru că nu s-au transferat în piaţa concurenţială.

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, a anunțat, luni, că de la 1 ianuarie, când au fost eliminate preţurile reglementate, și până la finalele lunii mai, 1,3 milioane consumatori au semnat un contract concurenţial, pe lângă cei 3 milioane care aveau deja astfel de contracte. Lor li se adaugă o estimare de încă 200.000-250.000 de noi contracte semnate în luna iunie.

Raportat la numărul total estimativ de 8,9 milioane de consumatori, înseamnă că aproximativ 49% dintre aceștia vor rămâne la vechile contracte cu tarif universal și se vor confrunta cu noile scumpiri.

„Furnizorii aveau obligaţia ca în mai şi iunie să trimită noi informări şi să comunice preţul de la 1 iulie, pentru cei care până la acea dată nu trec în piaţa concurenţială. Preţurile sunt în creştere, atât pe pieţele angro, cât şi pe cele cu amănuntul. Pentru cei patru mari furnizori de ultimă instanţă, de la 1 iulie, va fi o creştere între 3 şi 13%, vorbim strict de preţul energiei”, a afirmat vicepreşedintele ANRE.

Nagy-Bege a mai arătat că, încă din 2019, ţara noastră se confruntă cu un deficit de energie electrică şi am devenit importator net, ceea ce se manifestă din ce în ce mai acut.

„România şi-a asumat decarbonarea, trebuie să mergem pe acest drum, vedem că unele condiţii din piaţă ne forţează să facem acest pas. Acum, un certificate de CO2 costă peste 50 de euro”, a completat el.