13.1 C
București
marți, 21 mai 2024 - 3:19
No menu items!

Aniversări istorice

spot_img

Aniversări istorice

În 1441, Iancu de Hunedoara devenea voievod al Transilvaniei, deţinând această funcţie pe lângă cele de comite al Timişoarei şi de ban al Severinului. Zis şi Ioan Corvin, tatăl regelui Matia Corvin.a fost şi regent al Ungariei şi mare comandant militar. Apărător al creştinătăţii contra otomanilor, Iancu de Hunedoara l-a învins pe Mehmed al II-lea Cuceritorul la Belgrad. Unul dintre cei mai puternici sultani ai imperiului otoman, a fost cel mai renumit conducător în lumea musulmană, după cucerirea Constantinopolului.

În 1856, a fost înființată Facultatea de Drept la Iași, prima facultate din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza. În timpul domniei sale peste Moldova, Grigore Alexandru Ghica, acordând atenţie deosebită reorganizării învăţământului, a inaugurat primele facultăţi de Drept şi Filosofie. Un rol important în organizarea învăţământului în Moldova l-au avut învăţaţii dascăli ardeleni, August Trebonoi Laurian, Florian Aaron şi Simion Bărnuţiu, care, în 1856, a fost numit profesor la Facultatea de Drept, unde ţinea cursuri de istorie a dreptului roman, natural, privat şi public, de logică şi de psihologie.

În 1919, la Tarutino, Republica Democratică Moldovenească, şi-a desfăşurat lucrările Congresului Nemţilor din Basarabia, care au votat alipirea lor necondiţionată la România.

În 1939, în România, s-a format guvernul prezidat de Armand Călinescu.

C.N.

Articolul precedent
Articolul următor