12.9 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 0:37

Luna martie

spot_img

Luna martie

Soare, muguri verzi şi flori, păsări ciripind, hrană proaspătă în grădini, concerte, teatru, fluturaşi în stomac, cadouri, plimbări în parc, călătorii, planuri de viitor………….. toate acestea înseamnă Martie. Natura revine la viaţă, încep aratul și semănatul, se curăță livezile și grădinile, se scot stupii de la iernat și se retează fagurii de miere folosiţi ca leac în medicina populară.

Ca denumire, luna martie provine de la Marte, zeul războiului din mitologia romană şi era considerată ca fiind favorabilă începerii războiului. Sub împăratul Romulus al Romei, anul începea cu luna martie şi numai după introducerea calendarului iulian de către Iulius Cezar, anul începe cu luna ianuarie.

A treia lună a anului din calendarul gregorian și una dintre cele șapte luni gregoriene cu durată de treizeci şi una de zile, martie începe cu aceeași zi a săptămânii ca și luna februarie, cu excepția anilor bisecți și ca luna noiembrie în fiecare an. Echinocțiul de primăvară în emisfera nordică şi echinocțiul de toamnă în emisfera sudică sunt date care variază de la nouăsprezece la douăzeci şi unu martie.

Din punct de vedere astronomic, martie începe cu soarele în constelația Vărsător și se sfârșește cu soarele în constelația Peşti. Astronomia veche spune că soarele începe în semnul Peştilor și sfârșeşte în semnul Berbecului.

C.N.