4.2 C
București
marți, 2 martie 2021 - 6:32

Angela Merkel: ”Trebuie să diminuăm traficul aerian, astfel încât să nu se mai poată ajunge nicăieri”

  • Vlad Drăghicescu
    (corespondență specială)

”Ce ne facem cu germanii care călătoresc? Am întrebat de o sută de ori în cadrul consultărilor purtate cu premierii landurilor: de ce oare nu putem interzice călătoriile? Răspunsul pe care l-am primit în mod repetat, cu trimitere la foștii cetățeni ai RDG, a fost că suntem o țară liberă. Putem introduce zone în care libertatea de mișcare este limitată la 15 kilometri, dar este greu să interzicem călătoriile în jurul lumii”.

Afirmațiile de mai sus aparțin cancelarului german Angela Merkel și au fost rostite duminică seară, în cadrul unei videoconferințe ”secrete” cu șefii filialelor Uniunii Creștin-Democrate, scrie cotidianul ”Bild”.

”În clipa de față nu se poate vorbi de relaxări, iar reluarea vieții socio-economice la mijlocul lunii viitoare nu este sigură. Redeschiderea trebuie să aibă loc altfel decât am stabilit: mai întâi deschidem grădinițele și școlile, apoi magazinele și abia la final restaurantele. De lesă scapă mai întâi școlile, căci ele nu sunt magazine, în care se bulucește toată lumea”, este citată Angela Merkel.

Consultând pagina online a influentului ziar german, care trece în revistă cele mai importante spuse ale doamnei Merkel în cadrul reuniunii, se pune întrebarea dacă nu cumva informațiile sunt menite să acomodeze populația cu ideea prelungirii și înăspririi restricțiilor actuale, recent prelungite până la jumătatea lunii februarie.

Or sunt ele o săgeată expediată în direcția comentatorilor, reprezentanților mediului economic și ai opoziției parlamentare, care solicită în mod manifest o strategie de ieșire din ”lockdown”?

În vizor: mobilitatea cetățenilor

Iritată că în perioada Crăciunului circa 50.000 de persoane au decolat zilnic către Insulele Canare și Maldive, șefa guvernului german propune o masivă ”diminuare a traficul aerian, astfel încât să nu se mai poată ajunge nicăieri”. Se prea poate ca Lufthansa să protesteze, însă avem nevoie de un regim mai dur de control la granițe, a spus Merkel.

Reluând avertismentul privind răspândirea mutațiilor virusului, șefa executivului german a precizat că Germania ”stă pe un butoi de pulbere”. Mai mult, potrivit cancelarului german, ”întreaga situație este îngrozitoare”.

În context, Angela Merkel l-a sunat pe ministrul de interne Horst Seehofer, căruia i-a cerut să elaboreze ”mai multe scenarii”. Potrivit informațiilor publicate de ”Bild”, cancelaria de la Berlin vizează stabilirea unor măsuri la nivel european, cum ar fi interdicția de intrare în Europa din toate zonele în care există o largă răspândire a mutațiilor.

Într-un interviu acordat aceluiași ziar, Seehofer a afirmat: ”Pericolul reprezentat de numeroasele mutații ale virusului ne cere să examinăm măsuri drastice și să le discutăm în guvernul federal. Aceste măsuri includ controale mult mai stricte la frontieră, în special la frontierele cu zone cu risc ridicat, dar și reducerea traficului aerian către Germania aproape în totalitate, așa cum face în prezent Israelul pentru a preveni intrarea în țară a mutației virusului. Persoanele care acceptă restricții severe în Germania se așteaptă ca noi să le protejăm în cel mai bun mod posibil de o explozie a numărului de infecții”, este convins conservatorul german.

Intervenția doamnei Merkel se înscrie în seria de apeluri dramatice transmise în ultimele zile de membri ai guvernului și de virologi germani (cu excepții), care văd în noile mutații debutul unei noi pandemii.

Șeful de cabinet al Angelei Merkel, conservatorul Helge Braun, a mers duminică la ARD, la oră de maximă audiență, pentru a informa cetățenii că noua tulpină va deveni forma dominantă și în Germania. ”Această formă mutantă ne va face probleme”, a spus Braun. ”Sunteți sigur?”, a întrebat moderatoare emisiunii. ”Sunt foarte sigur”, a răspuns omul de încredere al cancelarului.