13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 2:07
No menu items!

Analiză: Mossad a intrat în modul turbo după 7 octombrie

spot_img

Mossad, serviciul de informații extern al Israelului, a fost mobilizat la o capacitate fără precedent și cu investiții pe măsură, după atentatele comise de organizația islamistă Hamas asupra Israelului, pe 7 octombrie, potrivit unei analize publicate de Jerulasem Post, care se bazează pe documente oficiale.

Săptămâna trecută, Consiliul Național de Securitate a emis un avertisment fără precedent pentru israelienii care călătoresc în peste 80 de țări, inclusiv în țări europene considerate în mod normal ca fiind destul de sigure.

Cel mai recent exemplu a fost informația de duminică din Cipru, unde autoritățile au arestat doi iranieni care pregăteau un atentat – uciderea de cetățeni istaelieni. Informațiile necesare au venit de la Mossad, potrivit JP.

”Sub radar, agenția de informații funcționează probabil acum la un punct maxim în ceea ce privește activitatea sa la nivel mondial pentru a-i proteja pe israelieni și evrei. Uneori, Israelul mai dă drumul unor informații despre implicarea agenției de spionaj în ajutorarea unui serviciu de informații străin, ca în Cipru, dar cea mai mare parte a activității de salvare a vieților desfășurate de Mossad în întreaga lume este ținută sub tăcere”, se arată în analiza citată.

Într-un discurs din septembrie, directorul Mossad, David Barnea (foto), a afirmat că agenția sa și alte agenții de informații din Israel și ale aliaților dejucaseră 27 de comploturi teroriste iraniene în cursul anului 2023 împotriva israelienilor din întreaga lume, pe aproape toate continentele.

Barnea a prezentat videoclipuri cu agenți teroriști iranieni pe care Mossad-ul i-a capturat și interogat în Tanzania și Cipru. De când a început războiul din Gaza, este evident că eforturile Mossadului au intrat în viteză maximă.

Presa se concentrează pe activitățile Armatei împotriva Hamas, în Gaza, și a mișcării Hezbollah, în sudul Libanului. Mossadul însă se concentrează pe actțiunile Iranului, și a chemat un număr mare de rezerviști – unii pensionați de mult timp – pentru a contribui la creșterea razei de acțiune și a capacității sale.

Toate acestea necesită, fără îndoială, un buget mai mare în cadrul bugetului general pentru apărăre.

În 2020, un raport referitor la cheltuielile publice scotea în evidență creșterea Mossadului – cu mult peste bugetul său aprobat în ultimii ani, în comparație cu bugetul în scădere al Armatei la acea vreme. Raportul a reprezentat o dezvăluire extrem de rară și detaliată a procedurilor și dezbaterilor interne ale Mossadului, de obicei clasificate, privind viitorul pe termen lung al organizației. Documentul arăta că bugetul anual al Mossad crescuse la 2,6 miliarde shekeli (aprox. 700 mil.$), față de 1,5 miliarde în doar câțiva ani. Simultan, s-a produs și o creștere a numărului de angajați.

JP afirmă că o creștere a bugetului Mossad este inevitabilă, în contextul în care organizația este principalul instrument prin care Israelul îmcearcă să împiedice atentatele teroriste împotriva propriilor cetățeni din străinătate și încercările Iranului de a deveni putere nucleară.

V. B.