13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 2:17
No menu items!

America se pregătește pentru o dublă pandemie

spot_img

Pe măsură ce se apropie toamna și iarna, oficialii americani din domeniul sănătății publice sunt din ce în ce mai preocupați de posibilitatea unei reînvieri a Covid-19, însoțită de un sezon gripal sever, scriu jurnaliștii New York Times.

Dacă un număr mare de oameni nu se vaccinează antigripal în acest an- din neîncredere sau din lipsa de acces- autoritățile se tem că ar crește riscul unor focare răspândite și, eventual, vor fi copleșite spitalele, deja în război cu coronavirusul. Medicii consideră că gripa poate vulnerabiliza și mai mult oamenii în fața unor forme dure de Covid-19, iar dacă pacienții ar contracta ambele virusuri în același timp, ar putea fi dezastruos.

Pentru a preveni acest scenariu de coșmar, administrația Trump a anunțat, joi, că farmaciștii la nivel național vor avea voie să administreze toate vaccinurile programate copiilor cu vârsta de 3 ani, inclusiv vaccinul antigripal – pentru a face lucrurie mai simple pentru părinți. Și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au pus în circulație vaccinuri antigripale care oferă protecție de la patru tulpini, inclusiv o versiune a vaccinului mai puternică, destinată protejării persoanelor peste 65 de ani.

Americanii nu obișnuiesc să se vaccineze antigripal. În perioada sezonului gripal 2018-19, doar 45,3 la sută dintre adulții peste 18 ani au primit vaccinul, iar scepticismul e la cote ridicate, în special în comunitățile de culoare din cauza neîncrederii istorice și a experiențelor de discriminare în sănătatea publică.

Oficialii americani din domeniul sănătății publice privesc, de obicei, sezonul gripal al Australiei ca un indicator al modului în care se va manifesta gripa în SUA, iar în acest sezon iarna australiană  a înregistrat o scădere de 99 la sută a cazurilor de gripă în comparație cu 2019, pentru că mulți oameni au luat măsuri speciale, printre care distanțarea fizică și reducerea circulației.

Însă, în acest an, spun specialiștii, americanii nu pot pune la dispoziție experiența australiană.

„Această situație nu este deloc confortabilă, deoarece aceste măsuri nu se aplică în Statele Unite, unde populația nu a fost niciodată distanțată efectiv”, a spus dr. Paul Van Buynder, profesor de sănătate publică la Universitatea Griffith din Queensland, Australia. Este probabil ca statele din emisfera nordică sa aibă un sezon gripal semnificativ.