10.6 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 20:50

Alți doi răniți din Colectiv au murit la spital. 16 pacienți, transferați în străinătate. Starea celorlalți răniți. UPDATE. Încă un tânăr a murit

spot_img

Numărul celor care au murit ca urmare a tragediei de la Colectiv a crescut, sâmbătă dimineață, la 34. Doi tineri internați în Spitalul de Arși, în stare critică, nu au mai rezistat.

ACTUALIZARE 11.10

Încă unul dintre tinerii internați în spital, la Universitar, a murit sâmbătă dimineață, numărul victimelor tragediei ajungând acum la 35. Tânărul internat la Municipal era grav rănit, el aruncându-se, conform martorilor, peste soția sa, ca să o salveze de flăcări.

Unul dintre ei, Ionuţ Popescu, internat la Spitalul de Arşi, a în timpul unei intervenţii chirurgicale.

Băiatul, din Focşani, avea arsuri pe 70 la sută din suprafaţa corpului şi se afla de o săptămână în comă indusă. Medicii încercau să îi pună grefe de piele, dar inima lui a cedat, a făcut stop cardio respirator. S-a încercat resuscitarea, însă fără succes. Vineri, Ionuţ Popescu se afla la Colectiv alături de iubita lui Monica Tănăsoiu, manager la o firmă de publicitate, care a murit în acea seară.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, două avioane Spartan ale MApN au transportat 16 dintre pacienți în străinătate. Inițial, erau programați pentru transfer 17 răniți, dar medicii au considerat, pentru unul dintre ei, că e riscant transportul cu avionul. De altfel, cel care nu a mai fost evacuat cu avionul este unul dintre cei care au murit, sâmbătă dimineață, la Spitalul de Arși. El avea 50% arsuri pe suprafața corpului, dar mai gravă era starea organelor afectate de intoxicația cu fum.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că evaluarea medicală a celor care au fost transportați în străinătate și a celor care vor urma să fie, de asemenea, trimiși la spitale din alte țări, este principalul criteriu. Unele famiilii au acuzat medicii că îi transferă în străinătate doar pe unii pacienți.

Primul avion a plecat spre Olanda, sunt 5 pacienți intubați și 3 neintubați, deci neventilați. Vor fi internați în trei spitale. Al doilea avion a plecat spre Belgia, tot cu 8 pacienți, 3 dintre ei ventilați și 5 care nu sunt ventilați și vor fi internați la Spitalul Militar din Bruxelles.

Raed Arafat, secretar de stat

Raed Arafat a mai spus că misiunile de evacuare în străinătate a unora dintre pacienți vor continua, în Austria și în Germania, dar și în Norvegia și Finlanda, în zilele viitoare.

Nu e vorba de lipsă de competență în România, ci faptul ca sistemul este suprasaturat. Sunt 80 și ceva de pacienți mai grav, în total sunt 130 de pacienți internati cu arsuri, este suprasolicitant pentru personalul din spitale. Enormal ca o parte să fie transferată în alte spitale de arsuri, mai ales că unii dintre pacienți se află în spitale care nu sunt de profil.

Raed Arafat, secretar de stat

În acest moment, alte 68 de victime sunt în stare gravă, unele chiar critică. Medcii de la Spitalul de Arși au declarat, sâmbătă dimineață, că mai au încă 10 pacineți în stare critică, 2 dintre aceștia fiind în stare foarte gravă. În cursul zilei se vor continua intervențiile chirurgicale pentru acești răniți.