8.3 C
București
joi, 18 aprilie 2024 - 6:47
No menu items!

Alt eșec din PNRR: Proiectul pentru conectarea localităților la gaze, RESPINS. Mihai Tudose: „Săptămâna patimilor” pentru guvernanți

spot_img

Proiectul în valoare de 600 de milioane de euro privind conectarea unor localități la gaze naturale, din Planul Național de Redresare și Reziliență a fost respins de Comisia Europeană. 

De asemenea, nu a fost aprobat nici proiectul Guvernului care prevedea alocarea a 2,5 miliarde de euro pentru irigații, conform anunțurilor făcute la sfârșitul săptămânii trecute.În total, propunerea de alocare din PNRR pentru reţeaua de apă şi canalizare, sisteme de irigaţii şi dezvoltarea reţelei de gaze ar fi de 4,6 mld. de euro. Totodată, Comisia a avut observații și cu privire la alocarea celor 4,5 miliarde de euro pentru transportul rutier și autostrăzi, dar aici nu s-a decis încă aprobarea sau respingerea.

Practic, în fiecare zi mai aflăm că unul dintre proiectele întocmite de Guvern sub coordonarea ministrului USR-PLUS Cristian Ghinea nu corespunde cerințelor CE.

Fostul premier Mihai Tudose spune că alianța guvernamentală este în Săptămâna Patimilor cu PNRR: „Curg mărturisirile neputinței guvernamentale de elaborare a planului de relansare economică. Azi a fost rândul lui Ludovic Orban să admită eșecul liberalo-pluserist, de data asta în obținerea finanțării europene pentru programul de racordare a localităților românești la rețeaua de gaze naturale.”

„În toate cazurile astea, motivul e același: documentația catastrofală depusă de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, păstorit de Ghinea. Deci autostrăzi nu, irigații nu, gaze nu. Îmi amintesc ce promisiuni halucinante făcea astă-vară Ludovic Orban, încă premier, pornind de la comparația între gradul de conectare a românilor la rețeaua de gaz (35%) și cel din Ungaria (90%).

Uite că se face curând anul și suntem tot pe-acolo, uite că ratăm excesiv lăudatul corn al abundenței de la Bruxelles, pentru că nu s-au învrednicit să aibă meseriași la Guvern ca să întocmească proiectele necesare – pe scurt, uite cu ce fâsâit jalnic se dezumflă gogoașa pretinsă de dreapta…”, a mai scris Mihai Tudose, europarlamentar PSD.

De altfel, la finalul ședinței conducerii PNL de luni, Ludovic Orban a criticat activitatea ministrului Ghinea din ultima vreme, spunând că „rezervele” pe care le mai au membrii CE pot fi schimbate prin argumentele pe care țara noastră le va aduce la Bruxelles, unde se va duce chiar premierul Florin Cîțu pentru a susține că toate proiectele sunt importante pentru România.

Emanuel Stan