13.8 C
București
duminică, 9 mai 2021 - 23:06

Alina Gorghiu: Brăţara electronică este una dintre cele mai mari reuşite pentru combaterea violenţei domestice. Proiectul, dacă va fi votat, va intra în vigoare însă din 2022

Vicepreşedintele Senatului Alina Gorghiu s-a lăudat, miercuri, cu adoptarea, în primă cameră, Camera Deputaților, a proiectului de lege care prevede purtarea brăţării electronice pentru agresori. Gorghiu spune că proiectul este „una dintre cele mai mari reuşite pentru combaterea violenţei domestice din România”, dar dacă va fi adoptat și de Senat, acesta va intra în vigoare abia în martie 2022.

„Important este că am reuşit. Am început cu paşi mărunţi, primul fiind în 2012, când a fost introdus ordinul de protecţie prin Legea 25/2012. Acum, această legiferare a monitorizării electronice în cadrul unor proceduri penale va eficientiza şi mai mult justiţia românească. Brăţările electronice vor fi integrate într-o infrastructură naţională, sub numele de Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME)”, a mai spus Alina Gorghiu.

Ea a mai explicat că atunci când se va emite un ordin de protecție, persoana supravegheată va primi o brăţară electronică care îi va monitoriza mișcările prin GPS. Dacă va depăși limita impusă prin ordin, sistemul va emite o alertă direct către secţiile de poliţie, pentru ca intervenția să fie cât mai rapidă. Și victima va avea asupra sa o brățară electronică, pentru ca Poliția să o poată găsi și alerta. 

Cora Dumitrescu